Știri externe

Ursula von der Leyen anunţă noi măsuri pentru soluţionarea problema preţului gazelor naturale

18 Oct, 19:46 • Russo George
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi un nou pachet de măsuri menite să contracareze criza provocată de explozia preţului la gaze naturale, prin acordarea de ajutoare de 40 de miliarde de euro, atât pentru gospodării, cât şi pentru antreprenori.
Ursula von der Leyen anunţă noi măsuri pentru soluţionarea problema preţului gazelor naturale

Propunerea Comisiei Europene, comunicată de Ursula von der Leyen, este ca suma de 40 de miliarde de euro să provină din sumele rămase necheltuite pentru dezvoltare regională, urmând ca banii să fie direcţionaţi către ţările membre pentru a fi folosite la măsuri de ajutorare în perioada crizei.

Comisia Europeană vine cu acest nou pachet de măsuri pentru a combate criza prin care trece Uniunea Europeană din cauza creşterii preţului gazelor naturale, mai ale de când Rusia a redus livrările, în urma invadării Ucrainei, pe 24 februarie.

Pachetul de măsuri mai include şi un cadru pentru achiziţii de gaz comune. În luna martie a acestui an, statele membre ale UE au decis să achiziţioneze gaz împreună, în vederea ameliorării poziţiei lor pe piaţă, însă de atunci s-au înregistrat doar progrese minore.

„Prin această propunere de astăzi, facem operaţionale achiziţiile comune”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Strasbourg.

„Ştim că cererea de energie a Europei este foarte mare. Aşadar, este logic ca, în loc să îşi facă unul altuia concurenţă, statele membre şi companiile energetice să trebuiască să-şi sporească puterea lor de achiziţii comune”, a subliniat von der Leyen.

Citeşte şi: Aproape 700.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în România. Iată când vor putea oamenii să beneficieze de aceste joburi

Mai multe state membre, printre care Italia, Polonia, Grecia şi Belgia, solicită de câteva săptămâni o plafonare a preţului gazului, în timp ce altele, precum Germania şi Ţările de Jos, au exprimat temeri privind securitatea livrărilor.

Anterior, Ursula von der Leyen a avansat ideea limitării preţului gazului. Propunerea de marţi a CE include această opţiune doar ca ultimă soluţie.

În propunerile prezentate marţi de Comisie este inclusă şi ideea creării unui mecanism de alocare a gazului pentru statele membre afectate de o situaţie de urgenţă, la nivel regional sau la nivelul UE. În plus, Comisia va realiza o evaluare asupra instrumentului REPowerEU pentru a accelera tranziţia către energie curată şi a evita fragmentarea pieţei unice.

De asemenea, executivul UE propune o utilizare ţintită flexibilă a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru a limita impactul actualei crize energetice asupra cetăţenilor şi companiilor.

Şefa executivului comunitar va prezenta noile propuneri miercuri în plenul Parlamentului European, iar joi şi vineri liderilor statelor membre UE, care se reunesc la Bruxelles.

Citeşte şi: Romania se împrumută mai scump ca niciodată! Dobânzile uriașe pe care noi toți le vom plăti au sărit deja de 9%