- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Val de noi scumpiri în 2023. Produsele cărora le creşte preţul chiar de la 1 ianuarie

16 Dec, 21:21 • Russo George
Guvernul României a aprobat o serie de modificări fiscale pentru anul 2023, printre care şi taxarea suplimentară a unor categorii de produse, care, astfel, se vor scumpi începând cu data de 1 ianuarie.
Val de noi scumpiri în 2023. Produsele cărora le creşte preţul chiar de la 1 ianuarie

Produsele care se vor scumpi de la 1 ianuarie 2023 sunt berea fără alcool şi băuturile care conţin zahăr, care vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus, astfel că taxa va creşte de la 9% la 19%, fapt ce se va reflecta şi în preţul de la raft. Tot de la 1 ianuarie se vor scumpi şi serviciile restaurantelor şi hotelurilor, cărora li se va aplica un TVA de 9%, în loc de 5% cât este în prezent.

Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Legea este deja trimisă către președinte la promulgare. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.

Schimbări importante sunt și pentru persoanele juridice, adică pentru PFA-uri și firme. De exemplu, condițiile pentru ca o firmă să fie microîntreprindere vor fi mult mai restrictive. Cifra de afaceri anuală se reduce de la 1 milion de euro la 500.000 de euro şi se introduce condiția ca o microîntreprindere să aibă minim un salariat, potrivit Euronews.

Citeşte şi: Surpriză pe piața auto în primele 11 luni din 2022: Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 7%, iar cele electrice au avansat cu 57,7%

Pe lângă creşterea preţurilor, vor exista şi venituri mai mari în noul an, dar fiindcă acestea se vor aplica unui segment important al populaţiei, vor duce, inevitabil, şi la o creştere a inflaţiei.

Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă și o creștere a salariului net, de la 1.524 de lei, cât este acum, la 1.898 de lei în 2023. De asemenea, în domeniul construcțiilor, salariul minim crește la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii, Peste 2 milioane de angajați din România, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorări.

Citeşte şi: Ei sunt consumatorii care trebuie să depună declarație pentru a obține cel mai mic preț la energie. Pot beneficia de plafonul de 68 de bani pe KWh/oră