- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Virgil Popescu schimbă strategia energetică a României: Termocentralele nu se închid! Mesaj pentru românii care plătesc facturi umflate

11 Nov, 12:01 • Cornel Ghimeșan
Virgil Popescu a precizat că, în PNRR, nu vorbim despre închidere ci este preluat programul de restructurare. Virgil Popescu le transmite românilor care depăşesc un consum de 300 de kw să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei.
Virgil Popescu schimbă strategia energetică a României: Termocentralele nu se închid! Mesaj pentru românii care plătesc facturi umflate

Virgil Popescu a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, că termocentralele nu se închid iar prin legea decarbonării intră într-o rezervă tehnică şi rămân acolo până în 2030. El a ţinut să precizeze că în PNRR nu vorbim despre închiderea acestora ci este preluat programul de restructurare.

”Nu se închide nicio termocentrală, am mai spus şi spun încă o dată acest lucru, termocentralele nu se închid, nu este un subiect acest lucru. Termocentralele, prin legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, rămân acolo, în rezerva tehnică, până în 2030”, a declarat ministrul Energiei.

Vin ajutoarele pentru pensionarii cu venituri mici! Guvernul a anunțat că a început distribuția pachetelor cu alimente!

Virgil Popescu a arătat că este vorba despre un program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, în care guvernele din 2020, 2021, 2022 au băgat, până acum, 1 miliard de euro pentru a ajuta compania să iasă dintr-o situaţie în care era în pragul falimentului.
”Vorbim despre încă 1 miliard de euro, aprobaţi deja, pentru modernizare, trecere de la cărbuni la gaz, 1,325 de MW de energie pe bază de gaz vor fi puse în funcţiune până la finalul programului de restructurare, 747 de Mw energie regenerabilă. La finalul acestui program, Complexul CE Oltenia va avea 1325 gaz, va avea producţie pe bază de cărbune, 1.000 de MW şi va avea şi 747 regenerabili. Nu vorbim de nicio închidere, nu are rost să vorbim de acest lucru, iar în PNRR nu vorbim despre închidere ci este preluat programul de restructurare, nu este nimic în plus în PNRR faţă de acest program”, a mai spus Popescu, arătând că legea decarbonării tocmai a statutat acest lucru.

”Rezerva tehnică presupune la rândul ei nişte reguli de ajutor de stat”, a mai menţionat el, despre situaţia angajaţilor acestui complex.

Poți să faci economie mare dacă aerisești corect caloriferele. Trucurile care te ajută să eviți pierderile de căldură și să reduci factura cu până la 50%

Virgil Popescu, după adoptarea ordonanţei pe energie: Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri, după adoptarea ordonanţei pe energie în şedinţa de Guvern, că ”acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

”Sistemul este un sistem ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat în Franţa un asemenea sistem, numai că acolo vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie al acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţa 119, acel 450 de lei preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la fondu lde tranziţie energetică, un preţ care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor, de noi capacităţi de producţie a energiei electrice”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a precizat că vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27. ”Deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi (..) Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest sistem”, a mai spus el.

”Practic eu cred că în momentul de faţă putem vorbi de o achiziţie şi un preţ al energiei electrice achiziţionat de furnizor care va permite menţinerea acestor plaje, aşa cum l-aţi auzit şi pe prim-ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kw, 0,80 de lei până în 255 de kw şi 1,3 lei prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament pentru restul consumatorilor şi 1 lei pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce lipseşte acum în Ordonanţa 119”, a arătat Popescu.

”De fiecare dată am lucrat împreună şi am pus un sistem în practică iar ulterior, în cadrul Consiliului pe Energie, discuţiile cu ceilalţi colegi miniştri, la Comisia Europeană s-au luat şi aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării captării veniturilor producătorilor a fost luată prin Regulament, la nivelul Comisiei Europene, de către toate statele membre, a mai afirmat el. Ministrul Energiei a menţionat:”Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

Virgil Popescu, mesaj către românii care depăşesc un consum de 300 de kw: Au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, că mesajul lui către românii care depăşesc un consum de 300 de kw este acelaşi de la aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei. Ministrul a mai arătat că termenul de aplicare a noii ordonanţe este 31 martie 2025, însă se vor face evaluări periodice, el precizând că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

OUGANEXA

Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kw.

Virgil Popescu a răspuns: ”Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kw”.

Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kw şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a arătat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.

Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. ”Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mare şi vorbim de decontări în cursul lunii august”, a mai spus ministrul.

”Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile”, a precizat Popescu.

Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025.

”Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022”, a afirmat el.

Ministrul a mai afirmat că estimările pe piaţă, în momentul de faţă arată că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult