- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Voucherele pentru români, o problemă pentru bugetul țării? Adrian Negrescu: „Este doar un program pe ideea că facem ceva, dar nu ține cont de realitatea din România”

02 Mar, 12:26 • Fundeanu Madalina
Voucherele oferite românilor, gaură pentru bugetul țării. Economistul Adrian Negrescu explică care este situația.
Voucherele pentru români, o problemă pentru bugetul țării? Adrian Negrescu: „Este doar un program pe ideea că facem ceva, dar nu ține cont de realitatea din România”

Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost prelungită pe parcursul trecerii anilor. În spațiul public a fost adesea ridicată problema costurilor, căci voucherele sunt suportate din bugetul de stat.

Economistul Adrian Negrescu a declarat că, din banii tuturor contribuabililor, sunt susținute aceste tichete destinate doar anumitor categorii, catalogând situația ca fiind „un cap fără coadă”, conform informațiilor transmise de Ziare.com.

Voucherele oferite românilor, gaură pentru bugetul țării

Un exemplu recent este programul care prevede vouchere pentru persoanele care au curte, casă și sobă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a argumentat decizia referindu-se la normele de siguranță la incendiu, susținând că, prin instalarea unui coș de fum corespunzător, care respectă normele în vigoare, sobele devin mai sigure.

Conform lui Adrian Negrescu, legea nu respectă un principiu simplu, cel al retribuției.

„Este doar un program pe ideea că facem ceva, dar nu ține cont de realitatea din România. Avem vouchere de vacanță, de masă, întrebarea este din ce bani își va permite statul să acorde aceste vouchere în condiția în care deficitul depășește 90 de miliarde de lei? Sunt niște bani tipăriți și sunt niște programe care nu vor reuși altceva decât să genereze inflație, să creeze distorsiuni în economie.

În ceea ce privește programul „rabla pentru sobe” sunt anumite criterii impuse legate de modul în care funcționează. Înseamnă să avantajezi anumiți producători în fața celorlalți „, spune Adrian Negrescu.

Citește și: IT-iştii solicită salarii mai mari, deși piaţa s-a schimbat. Companiile sunt nevoite să reducă bugetele salariale

vouchere
vouchere

Analistul economic a mai discutat și despre voucherele de vacanță pentru bugetari, introduse pentru a stimula turismul românesc, după cum au declarat guvernanții. Cu toate acestea, Negrescu susține că realitatea din teren este alta, și anume că au dus la majorarea prețurilor cazărilor.

„Nici unul din aceste vouchere nu are o justificare economică reală, gândiți-vă la voucherele de vacanță care nu au făcut altceva decât să crească prețurile cazărilor. Au bulversat piața prin prisma costurilor pe care turiștii trebuie să le plătească. Mare parte din aceste vouchere sunt discriminatorii din perspectiva modului în care sunt acordate. Se acordă în special celor din sectorul bugetar, cu toate că și cei din sectorul privat plătesc taxe și ar trebui să beneficieze de facilități.

Este o goană după capital electoral. O febră a acordării de beneficii pe hârtie, care se vor întoarce sub forma inflației.”, spune economistul.

Care este soluția pentru antreprenori

Adrian Negrescu declară că există soluții mai bune pentru români decât acordarea voucherelor, pe care le cataloghează ca fiind „mere otrăvite”.

„Nu vii cu vouchere, vii cu măsuri pe reducerea taxelor pe muncă, să stimulezi companiile să dea salarii mai mari prin reducerea fiscalității. Avem cele mai mari taxe din UE. Avem cele mai mari dobânzi la credite, mai ales pe zona aceasta de amenajări imobiliare.

Soluția este să îi dai omului posibilitatea să aleagă, pentru că acest tip de voucher este ca un măr otrăvit. Îți oferă senzația că îți dă un bun sau un serviciu, dar trebuie să vii cu bani de acasă pentru a cumpăra bunurile și serviciile acestui tip de ajutor.”, susține economistul.

Analistul economic a oferit de asemenea exemplul voucherelor acordate pentru achiziția echipamentelor sportive, însă pune în balanță creșterea TVA-ului la serviciile de fitness de la 9 la 19% de la 1 ianuarie 2024.

„Este de-a dreptul strigător la cer să dai vouchere pentru achiziția de echipamente sportive în condițiile în care de la 1 ianuarie a crescut TVA-ul la serviciile de fitness de la 9% la 19%. În loc să îi stimulăm pe români, noi le-am crescut TVA la produsele sănătoase, la serviciile sportive și la tot ce înseamnă activități în aer liber”, a concluzionat Adrian Negrescu.

Vezi și: Românii „fug” de plata facturilor! Hidroelectrica are de recuperat peste 3 miliarde de lei de la clienți