42 de startup-uri infiintate dintr-un foc cu bani europeni

08 Jun, 16:00 • Redactia DailyBusiness
Proiectul „Antreprenoriatul - sansa unui viitor mai bun pentru tineri", cu finantare europeana, lansat in primavara acestui an de Consiliul Judetean Ilfov in parteneriat cu Asociatia Travel Focus si Asociatia Excelsior a ajuns la faza de selectie a castigatorilor pentru cele mai bune 42 de planuri de afaceri. Acestea vor primi finantare totala de 1 milion de euro.
42 de startup-uri infiintate dintr-un foc cu bani europeni

Afacerile care vor fi finantate sunt din domenii de activitate diverse, de la industrii creative, organizare de evenimente sau agentii de publicitate, companii de IT si dezvoltare de soft, centre de sanatate sau firme de arhitectura si design, agentii de turism sau activitati recreative si pana la mici fabrici de producere a articolelor de imbracaminte, tricotaje si marochinarie, o fabricuta de rulote, ateliere de croitorie sau firme de editare a revistelor. Cele mai multe startup-uri finantate au codurile CAEN legate de activitati ale portalurilor web, de realizarea software-ului sau servicii privind tehnologia informatiei.  

„42 de idei frumoase vor fi implementate, in jur de 100 de locuri de munca noi vor fi infiintate, 1 milion de euro va intra in economia reala prin intermediul finantarilor pe care le vor primi aceste startup-uri, si cel mai important, vietile a cel putin 42 de tineri se vor schimba, acestia vor deveni antreprenori”, a declarat Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, beneficiarul acestui proiect POSDRU finantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

„Este un proiect fantastic din toate punctele de vedere, care va continua pana la finalul acestui an: greu de implementat, cu rezultate de care suntem mandri si care a presupus o munca fantastica. Am selectat afaceri din multe domenii, inclusiv industrii creative, IT sau turism si sper ca in cativa ani Asociatia Travel Focus sa fie mandra macar de cateva dintre aceste afaceri, care sa ajunga mari si cunoscute”, a declarat Razvan Pascu, coordonatorul Asociatiei Travel Focus, partenerul proiectului.

[b]21 dintre afaceri, infiintate de studenti[/b]

Aproximativ 100 de noi locuri de munca vor fi create in judetele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea, Ilfov si Municipiul Bucuresti, atat in mediul rural cat si in mediul urban. In urmatoarele 2 luni isi vor incepe activitatea 19 afaceri in mediul rural si 23 in mediul urban. 

21 dintre noii antreprenori sunt studenti pana in 25 de ani, iar restul sunt femei cu spirit antreprenorial sau persoane de alte varste cu initiative antreprenoriale. 

Tot prin intermediul proiectului vor fi infiintate si doua incubatoare de afaceri in Ilfov si Gorj, care vor oferi consiliere in managementul afacerilor, atat castigatorilor din acest proiect, cat si celor aflati pe lista de rezerva sau celor care planuiesc sa-si deschida o noua afacere.

[b]Care vor fi responsabilitatile celor finantati[/b]

Cei 42 de tineri antreprenori selectati de comisia de specialitate isi vor deschide o firma, vor asigura activitatea business-ului pentru cel putin trei ani si vor investi cei 110.000 lei, bani nerambursabili, in activitatea si dezvoltarea afacerii. 

Noii antreprenori trebuie sa angajeze minim doua persoane, locuri de munca pe care vor avea obligatia sa le pastreze minim 6 luni dupa incheierea proiectului, iar cofinantarea din partea acestora este de minim 2%, in functie de sumele asumate de fiecare prin planurile de afaceri.

[b]Criteriile de jurizare ale planurilor de afaceri[/b]

Jurizarea a fost realizata de catre o comisie care a reprezentat mediul de afaceri, mediul financiar-bancar, patronatele din aria de implementare a proiectului, 2 reprezentaná¹­i ai beneficiarului si cate un reprezentant al celor doi parteneri din proiect, totul sub supravegherea reprezentantului OTIMMC Ploiesti. 

S-au acordat puncte suplimentare daca afacerea era infiintata in mediul rural, daca participantii erau studenti, daca afacerea se incadra in zona industriilor creative, daca bugetul cu resursele umane era mai mare sau daca se oferea si o cofinantare mai mare, conform unei metodologii care a fost publicata inaintea de inceperea concursului.