- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Achizitiile din proiectele finantate cu fonduri UE vor fi verificate indiferent de valoare

20 Aug, 13:15 • Redactia DailyBusiness
Achizitiile realizate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile vor fi verificate de Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP) indiferent de valoarea estimata si de modul de atribuire, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MFP, informeaza Mediafax.
Achizitiile din proiectele finantate cu fonduri UE vor fi verificate indiferent de valoare

„Aceasta modificare se impune de urgenta, cu atat mai mult cu cat functia de verificare procedurala are rol preventiv, permitand autoritatilor contractante remedierea in timp real a neconformitatilor
constatate de observatorii UCVAP prin aplicarea recomandarilor acestora” se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Pentru intarirea sistemului achizitiilor publice UCVAP va incheia protocoale cu autoritatile si institutiile publice implicate: Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, operatorul Sistemului electronic de achizitii publice, Consiliul national de solutionare a contestatiilor, autoritatile de management, cu alte structuri de control si institutii publice.

In prezent, UCVAP verifica aspectele procedurale pentru procedurile de atribuire finantate din fonduri publice, inclusiv fonduri europene nerambursabile, prin selectie, numai dintre acelea pentru care valoarea estimata depaseste 100.000 euro la contractele de furnizare, 125.000 euro la contractele de servicii si 1.000.000 de euro euro la contractele de lucrari.

Atributiile de verificare ale UCVAP la nivel teritorial vor fi asigurate prin structuri specializate in cadrul directiilor generale ale finantelor publice, respectiv compartimente de verificare a achizitiilor publice. Functionarii publici din cadrul acestor structuri se numesc observatori.

Personalul UCVAP va beneficia de salarii de baza majorate cu pana la 75% in functie de indeplinirea criteriilor stabilite prin hotararea Guvernului 595/2009, pe acelasi sistem cu personalul celorlalte structuri care sunt implicate in absorbtia de fonduri UE. Comisia Europeana si-a exprimat disponibilitatea de a deconta sumele aferente remuneratiei suplimentar acordata personalului UCVAP, adica a majorarii salariale de pana la 75%.