- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Acord ruso-ucrainean: Observatorii europeni vor pleca vineri in Ucraina

09 Jan, 08:08 • Redactia DailyBusiness
Rusia a acceptat desfasurarea de observatori europeni in Ucraina inca de vineri, deschizand astfel calea pentru reluarea rapida a livrarilor de gaz rusesc spre Europa pe teritoriul fostei republici sovietice, suspendata complet de miercuri din cauza divergentelor dintre cele doua tari.
Acord ruso-ucrainean: Observatorii europeni vor pleca vineri in Ucraina

Premierul ceh Mirek Topolanek si omologul sau rus Vladimir Putin au ajuns la un acord pentru trimiterea observatorilor europeni, a anuntat joi seara presedintia ceha a UE.

Putin si Topolanek „s-au inteles asupra conditiilor in care va fi desfasurata o misiune de supraveghere in toate punctele pertinente pentru fluxul de gaz” rusesc trimis spre Europa prin Ucraina, a anuntat un purtator de cuvant al presedintiei cehe a UE.

In jur de zece observatori europeni ar urma sa soseasca vineri la opt statii de masurare a gazului de pe teritoriul ucrainean, potrivit unui oficial ceh. Desi „detaliile exacte referitoare la punerea in practica a misiunii” nu au fost inca finalizate, presedintia ceha a UE s-a declarat „destul de optimista” in ceea ce priveste reluarea livrarilor de gaz rusesc spre Europa.

Anuntul a venit la cateva ore dupa ce Comisia Europeana esuase sa obtina acordul celor doua parti, dupa eforturi intense de mediere, esec pe care europenii l-au pus pe seama Rusiei.

Astfel, anuntul pare sa indice ca Putin a revenit asupra unora dintre conditiile formulate joi dupa-amiaza la Bruxelles de catre presedintele Gazprom, Aleksei Miller. Potrivit Comisiei Europene, Miller ceruse ca din misiunea de observare sa faca parte si experti rusi, iar UE a acuzat Rusia ca a provocat esecul negocierilor prin aceasta conditie. Dimpotriva, potrivit UE, ucrainenii au dat dovada de „bunavointa”, acceptand trimiterea de observatori europeni pe teritoriul lor.

Pe de alta parte, Grupul european de coordonare in domeniul gazului, din care fac parte experti din cele 27 de state membre, se va reuni vineri la Bruxelles cu reprezentantii Naftogaz si Gazprom. Expertii europeni vor face bilantul riscurilor de penurie de gaz si vor examina eventuale ajutoare pentru tarile cele mai afectate. O reuniune a ministrilor europeni ai energiei este prevazuta luni la Bruxelles.

Rusia acuzase in ultimele zile Ucraina ca fura o parte din gazul care ii tranziteaza teritoriul spre clientii europeni. Desi dezmintite deKiev, acuzatiile au determinat Moscova sa intrerupa miercuri toate livrarile catre Europa de pe teritoriul fostei republici sovietice.

Numeroase tari europene, inclusiv Romania, sunt afectate de intreruperea livrarilor, in plin de val de frig ce traverseaza continentul. Cele mai afectate sunt insa cele din Europa Centrala, precum Bulgaria sau Slovacia, si din Balcani. Uniunea Europeana isi importa 25% din gazul pe care il consuma din Rusia, iar 80% din acest gaz tranziteaza Europa.

Desi Rusia pare sa fi adoptat o pozitie mai flexibila, nici Moscova, nici Kievul, care se acuza reciproc pentru situatia creata, nu au mentionat joi o eventuala reluare a negocierilor. Rusia si Ucraina trebuie sa ajunga la un acord asupra pretului gazului rusesc pentru fosta republica sovietica, reaminteste Reuters. Putin a cerut din nou joi Ucrainei sa plateasca pretul de piata, in conditiile in care Kievul beneficia de preturi preferentiale, dupa destramarea fostei URSS, reprezentand mai putin de jumatate din pretul platit de clientii europeni.

„Pentru a relua livrarile normale, ucrainenii trebuie sa vina la Moscopva si sa semneze un contract. Si trebuie sa plateasca pentru produsul pe care il primesc. La pretul de piata. (…)Partenerii nostri ucraineni nu vor sa semneze si nu vor sa plateasca, aceasta este problema”, a declarat Putin.