- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Afaceri de criza: Afli cum sa scapi de firma pe Internet

15 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Peste 80.000 de firme si-au suspendat activitatea in prima jumatate a anului, in contextul crizei economice si introducerii impozitului minim. Potrivit expertilor, pe fondul febrei suspendarilor, au aparut zeci de site-uri de consultanta on-line.
Afaceri de criza: Afli cum sa scapi de firma pe Internet

„Vrei sa iti inchizi firma? Afla pretul si procedura pe www…” „Te ajutam sa iti suspenzi-lichidezi firma in 24 de ore”. Sunt doar doua dintre exemplele de bannere care au invadat mediul on-line romanesc.

Zeci de firme de consultanta in domeniul economic si-au deschis site-uri pe Internet si acorda consultatii inclusiv prin messenger si e-mail. Si asta in conditiile in care, evident, atunci cand ai probleme financiare viteza cu care le rezolvi devine fundamentala.
[img=270][/img]

„Peste 72% din clientii nostri vin acum de pe internet. Pe fondul crizei, interesul pentru serviciile de consultanta au crescut foarte mult”, spune, pentru DailyBusiness.ro, Bogdan Angheluta, directorul de marketing al companiei de consultanta Reinvent Consulting.

Business-ul are un asemenea potential incat firma de consultanta, care are 8 ani de experienta pe piata, a deschis nu unul, ci trei portaluri diferite dedicate consultantei de business, printre care si unul ce se doreste a fi o bursa on-line pentru cei care vor sa vanda sau sa cumpere afaceri.

„Bursafirme.ro l-am deschis in aprilie, incercand sa aducem la un numitor comun oferta si cererea. Sunt multi cei care, in contextual recesiunii, vor sa isi vanda afacerile. Pe de alta parte, exista multi investitori, cu lichiditati, care profita de aceste vremuri pentru a cumpara business-uri ieftine si cu potential”, spune Angheluta. Astfel de servicii sunt oferite si de alte portaluri, precum clubafaceri.ro, concurenta fiind foarte mare.

Avocatul Bogdan Chiraleu, ce dezvolta site-ul www.suspendarefirme.ro, spune ca business-ul are potential, iar facilitatile oferite permit oamenilor de afaceri sa decida din timp ce trebuie sa faca in conditii in criza, pana sa nu ajunga in faliment.

Expertul propune clientilor sai evitarea platii taxelor, in actualul context de criza, prin suspendarea activitatii pe o perioada de 3 ani.

„Aveti o firma care nu produce nimic? Nu doriti sa o desfiintati definitiv? Solutia rapida pe care echipa noastra v-o propune este sa pastrati firma fara sa platiti impozitul forfetar prin suspendarea activitatii societatii pe o perioada de pana la 3 ani”, isi vinde avocatul „marfa”, promitand ca toate actele vor fi gata in 24 de ore, pentru numai 179 de lei.
Chestionat de DailyBusiness.ro, avocatul specializat in business spune ca afacerea merge bine, insa nu doreste sa dezvaluie mai mult din bucataria afacerii, invocand clauza de confidentialitate.

Prin intermediul portalului, avocatul si partenerii sai ofera si alternative la suspendarea activitatii, de la transferarea business-ului pe persoana fizica autorizata (PFA) si intreprindere familiala (IF), avantajele fiind aceleasi – nu se plateste mult controversatul impozit minim.

Consultanta de business on-line, o afacere cu potential

Potrivit unui studiu realizat de Reinvent Consulting in perioada 15 martie-15 iunie, cei mai multi clienti ai serviciilor de consultanta de business au venit de pe internet (72%), iar un procent de 55% au aflat de oportunitati prin intermediul publicitatii on-line, restul vizitelor provenind din cautari, referiri sau accesari directe.

Spre comparatie, din ziare (Anuntul Telefonic, Anuntul AZ etc.), altadata sursa principala de clienti, au venit doar 13,6%, din recomandari, iar din alte surse 1,4%.

Managerul de la Reinvent Consulting, Bogdan Angheluta, spune ca cele mai cautate cuvinte cheie au fost, in acest an „suspendare” si „infiintare firma„.

„Dezvoltarea serviciilor de consultanta on-line are un potential ridicat. Din studiile facute de noi, de la cautarea unor idei de afaceri pana la identificarea unor solutii pentru punerea in practica, search-ul pe internet inlocuieste tot mai des contactul clasic. Asta nu inseamna ca o exclude, insa contactul initial, cel informativ, vine prin intermediul internet-ului”, spune Angheluta.

Potrivit expertilor, serviciile oferite de site-urile de profil se dezvolta in continuu. De la simpla pagina de prezentare a ofertelor s-a ajuns la consultatii prin e-mail si chiar on-line prin sistemele de messaging, inclusiv video-conferinta.

In jungla fiscala, orice informatie conteaza

Dezvoltarea business-ului de consultanta pe internet vine sa ajute mediul de afaceri sa razbata prin adevarata „jungla” fiscala din Romania.

„Avem un cod fiscal extrem de stufos, care necesita o reforma din temelii”, declara, recent, pentru DailyBusiness.ro, avocatul specializat in fiscalitate Gabriel Biris.
Inclusiv autoritatile realizeaza ca, fara o consultanta de specialitate, e greu sa fii la zi cu toate taxele si impozitele. Desi, recent, Guvernul a eliminat sau comasat nu mai putin de 189 din totalul de 491 de taxe si tarife percepute de stat, specialistii spun ca mai sunt multe de facut pentru ca legislatia fiscala din Romania sa treaca de la statutul de corvoada la cel de oportunitate.

„Inmultirea acestor site-uri de internet, oferirea de servicii alternative de consultanta, la cheie, pentru mediul de business, reprezinta o oportunitate, atat din punct de vedere al varietatii ofertei cat si a costului serviciilor”, spune analistul economic Cristian Dinulescu.

„Una e sa iti cauti un consultant bun pe internet, pe care sa il poti apela oricand la nevoie, inclusiv pe messenger, si alta sa depinzi de o firma mare, in care, de multe ori, birocratia este la cote mai ridicate chiar decat la stat”, a mai spus analistul.

Cert este ca, luand in calcul ultimele date prezentate de Oficiul National al Registrului Comertului, serviciile de consultanta, cel putin pe segmentul reorganizarilor de firme, au la dispozitie o piata cu potential, in conditiile in care numarul firmelor care si-au suspendat activitatea la 6 luni a crescut de peste 10 ori, la 80.000, cele mai multe in Bucuresti, Cluj, Brasov si Timis.

Estimarile Ministerului de Finante adauga alte 100.000 de firme care si-ar putea sista activitatea pe fondul aplicarii impozitului minim.

Cele mai multe dosare s-au inregistrat in Bucuresti, urmate de judetele Cluj, Brasov si Timis.

Statistica ONRC mai arata ca, la finele primului trimestru, in Romania activau 1,057 milioane de agenti economici, din care 728.232 persoane juridice si 329.346 persoane fizice autorizate.

Ati lucrat cu firme de consultanta fiscala prin Internet? Sunteti multumiti de serviciile primite? Comentati aici