- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Afacerile din asigurarile facultative de locuinte au crescut cu peste 90% la noua luni

15 Nov, 13:31 • Redactia DailyBusiness
Companiile membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) au inregistrat in primele noua luni din acest an o evolutie semnificativa pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte, care a crescut cu 91% fata de perioada simila a anului trecut.
Afacerile din asigurarile facultative de locuinte au crescut cu peste 90% la noua luni

La nivel agregat (asigurari generale si asigurari de viata), volumul total de subscrieri ale celor 22 de companii membre UNSAR, dupa noua luni de activitate, este de 4,9 miliarde de lei, in scadere cu circa 5%,  fata de aceeasi perioada a anului trecut. Calculul s-a facut in termeni nominali, fara ajustarea primelor subscrise cu rata inflatiei.

Analiza defalcata pe cele doua mari categorii de asigurari, asigurarile generale respectiv cele de viata, releva  faptul ca [b]asigurarile de viata continua sa reprezinte motorul pietei asigurarilor[/b] in aceasta perioada marcata de instabilitate la nivel macro-economic.

Astfel, cu un volum al subscrierilor de 1,1 miliarde de lei, in crestere cu 8,2% fata de primele trei trimestre din 2010, ponderea asigurarilor de viata in totalul subscrierilor de pe piata s-a majorat de la 19,8%  la 22,5% in perioada de raportare.

Rezultatele bune inregistrate de segmentul asigurarilor de viata s-au datorat in mai mare masura vanzarii de polite cu randament garantat (63% din total) in timp ce asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor membre UNSAR.

Prin contrast cu dinamica inregistrata de asigurarile de viata, [b]asigurarile generale[/b] continua sa piarda teren. Astfel, in perioada de raportare, subscrierile la aceasta categorie au fost de 3,8 miliarde de lei, in scadere cu 8,2% comparativ cu primele 9 luni ale anului trecut.

Una dintre putinele linii de business care a inregistrat o evolutie semnificativa in acest interval de raportare o reprezinta [b]asigurarile facultative de locuinte[/b] cu o crestere nominala a primelor brute subscrise de 91%. Astfel, de la circa 2 milioane polite in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2010 numarul acestora s-a dublat ajungand la 4,5 milioane polite la sfarsitul aceleiasi luni din 2011.

Asigurarile auto continua sa fie majoritare, procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurarile generale fiind de 68%,principalele linii de business asigurarile Casco si RCA au inregistrat  scaderi cu mult peste medie, respectiv 24% (Casco) si 16,5% (RCA) fapt care a influentat in mare masura subscrierile intregii categorii.

In plus, pe langa asigurarile auto au mai existat si alte categorii cu rezultate negative peste medie. Un exemplu il reprezinta asigurarile de accidente, cu o scadere fata de primele trei trimestre din anul trecut de aproximativ 15%.

In ce priveste [b]indemnizatiile de asigurare[/b] platite de asiguratori la categoria asigurari generale in primele 9 luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde de lei la care se adauga 1,4 miliarde de lei reprezentand rezerva de daune avizate.

La asigurarile de viata acelasi indicator arata ca societatile membre UNSAR au platit clientilor indemnizatii totale de 84 milioane de lei in crestere cu circa 6% fata de primele 9 luni ale  anului trecut.

Ponderea companiilor membre ale  Uniunii in totalul subscrierilor de pe piata asigurarilor este de aproximativ 82%.