Alerta in Japonia: Centrala Fukushima, amenintata de un taifun violent

16 Sep, 08:46 • Redactia DailyBusiness
Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineata sudul Japoniei, cu ploi "fara precedent" in mai multe regiuni plasate "sub alerta speciala", iar centrala de la Fukushima se pregatea sa infrunte acest fenomen violent care a lasat in urma disparuti, raniti si pagube, in vest. Taifunul, al 18-lea din acest sezon in Asia, s-a abatut luni asupra insulei principale, Honshu, la nivelul prefecturii Aichi, in partea central-sudica, la ora locala 7.40 (1.40, ora Romaniei), a anuntat Agentia de Meteorologie, potrivit Mediafax.
Alerta in Japonia: Centrala Fukushima, amenintata de un taifun violent

Taifunul era insotit de rafale puternice de vant, de pana la 160 de kilometri pe ora, si de ploi calificate in anumite locuri ca „teribile”, pe un perimetru extins. 

 „Alerte speciale” de nivel maxim au fost emise de catre Agentia de Meteorologie in mai multe regiuni, inclusiv in fosta capitala imperiala Kyoto (vest), din cauza unui nivel de „precipitatii care nu a mai fost intalnit vreodata”.

Luni dimineata, trei persoane erau date disparute in vest, iar alte 29 au fost ranite, potrivit postului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecari de teren.

Apeluri la evacuare au fost lansate in total pentru peste o jumatate de milion de persoane, in mai multe regiuni din sud-vest, inclusiv in provinciile Kyoto si Osaka.

 Estul tarii astepta, de asemenea, ploi, luni dimineata, Tokyo spre pranz, iar la inceputul dupa-amiezii regiunea Fukushima, unde se afla centrala avariata de un tsunami pe 11 martie 2011, foarte vulnerabila din aceasta cauza. Un nivel exceptional de precipitatii sunt asteptate si acolo.