Alexandrion critica reducerea TVA pentru berea la halba: „Exista cocktailuri cu un continut alcoolic mai mic”

11 Jun, 15:56 • Redactia DailyBusiness
Amendamentul recent adoptat de Parlamentul Romaniei prin care TVA-ul aplicat berii la halba va scadea pana la 9% ridica o serie de semne intrebare privind coerenta si legitimitatea unei asemenea masuri, spun reprezentantii Alexandrion Grup Romania.
Alexandrion critica reducerea TVA pentru berea la halba: Exista cocktailuri cu un continut alcoolic mai mic

Primul este legat de
faptul ca berea, la fel ca si vinul si bauturile spirtoase, este o
bautura alcoolica, deci accizabila, si nu poate fi, prin urmare,
incadrata in categoria produselor alimentare care au fost initial
vizate de reducerea TVA. 

„Vorbim despre o
masura populista, discretionara si care nu va face decat sa
destabilizeze piata bauturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu.
Se creeaza, astfel, o favorizare concurentiala a unor jucatori de pe
aceasta piata, situatie care ma tem ca va crea nemultumiri atat de
mari incat se va mari si mai mult sectorul pietei negre”, a
declarat Nawaf Salameh (foto), fondatorul si presedintele Alexandrion
Grup Romania.

In al doilea rand,
trebuie mentionat ca amendamentul nu poate fi justificat nici prin
argumentul nivelului scazut de alcool din bere, comparativ cu alte
bauturi, nivel care ar permite cu mai mare lejeritate incadrarea
acesteia in categoria produselor alimentare.

„Exista cocktailuri
care au un continut alcoolic chiar mai mic decat berea la halba. De
ce, atunci, sa nu cerem reducerea TVA si pentru aceste bauturi? Sau
pentru orice alt tip de bauturi alcoolice care se vand in sectorul
HORECA, la pahar? Mai ales ca si noi, ca si berarii, putem argumenta
ca, astfel, vom vinde mai mult, ceea ce s-ar traduce, in final, prin
contributii mai mari catre sistemul de taxe si impozite”, a adaugat Salameh.

Totodata, se va crea
o modificare fortata a comportamentului de consum, in conditiile in
care numarul bautorilor de bere la halba este aproximativ egal cu cel
al consumatorilor de cocktailuri ce au in compozitie sucuri naturale.
Acestia din urma, ghidati de criteriul pretului mai mic, vor alege
berea in defavoarea cocktailurilor, tendinta care va afecta nu doar
producatorii de bauturi spirtoase, ci si pe cei de sucuri naturale
si, in cele din urma, pe producatorii de fructe.

„Este un efect in
lant ce va avea efecte puternice, pe care nu trebuie sa le ignoram.
Vorbim despre sectoare economice foarte mari din perspectiva
contributiei de la bugetul de stat – productia de bauturi spirtoase
si agricultura. Mai mult, noi trebuie sa le oferim consumatorilor
dreptul la o alegere corecta, or, daca diferenta de preturi dintre
bauturi va fi atat de mare, alegerea vine de la sine si pretul cel
mai mic va castiga intotdeauna”, a subliniat Salameh.

In forma aceasta,
amendamentul de scadere pana la 9% a TVA-ului pentru berea la halba
incalca cele patru principii ale fiscalitatii, prevazute de Codul
Fiscal. Este vorba despre neutralitatea masurilor fiscale pentru a
asigura conditii egale investitorilor; certitutinea impunerii, prin
elaborarea de norme juridice clare; echitatea fiscala la nivelul
persoanelor fizice si eficienta impunerii prevederilor respective.

„In aceste
conditii, cred ca este recomandata o revizuire a acestei masuri si o
mai buna raportare, pe termen mediu si lung, la modul si nevoia de
impunere a unor masuri fiscal, astfel incat efectul sa fie nu acela
de a obtine imediat simpatia publicului, ci de a construi durabil
pentru economia nationala”, a conchis Salameh.

Infiintat in anul
1994, Alexandrion Grup a creat unele dintre cele mai puternice
branduri din Romania. Portofoliul de
produse al Alexandrion Grup cuprinde Alexandrion 5* si 7*, Cava
D”Oro, Vodka Alexander si Vodka Kreskova, vinars
Brancoveanu XO, VS si VSOP, afinata, visinata si caisata Saber
Premium, Saber Fructe de Padure.
Compania are, in
Romania, un numar de aproximativ 200 de angajati.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% pentru berea la draft, in baza unui amendament aprobat, miercuri, de catre deputati la ordonanta care diminueaza TVA pentru produsele alimentare, pregatita de Guvern sa fie aplicata din luna iulie a acestui an.

Amandamentul a fost propus de catre deputatul minoritatilor nationale Adrian Merka si a fost preluat si de comisia de buget. 

„Berea va fi incadrata tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura bautura alcoolica destinata consumului exclusiv in restaurante, necesitand instalatii specifice de servire detinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu exista riscul ca vanzarea in HORECA sa capete o dimensiune de retail, datorita caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalitatii”, a motivat initiatorul amendamentului.