- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank si CEC Bank: Nu vom cere garantii in plus clientilor bun platnici, chiar daca valoarea ipotecii a scazut sub cea a creditului

22 Apr, 15:54 • gecad.net
Alpha Bank si CEC Bank nu vor cere garantii suplimentare pentru credit, chiar daca bunul ipotecat nu mai acopera valoarea creditului, in cazul in care titularul creditului ipotecar plateste in termen rata bancara.
Alpha Bank si CEC Bank: Nu vom cere garantii in plus clientilor bun platnici, chiar daca valoarea ipotecii a scazut sub cea a creditului

Daca debitorul care are un credit ipotecar plateste in termen rata bancara, institutia nu are niciun motiv sa ii ceara garantii suplimentare pentru credit, chiar daca bunul ipotecat nu mai acopera valoarea creditului, a spus Radu Ghetea (foto), presedinte al CEC Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, a mentionat ca asa se va proceda in cazul Alpha.

Cei doi au mentionat ca vorbesc in nume personal si nu pentru intreaga piata bancara.

Bancile sunt obligate sa reevalueze anual garantiile luate pentru credite, iar daca acestea nu mai acopera valoarea imprumutului, institutiile pot solicita garantii suplimentare, care sa acopere intreaga valoare a creditului.

In cazul in care clientul nu vine cu garantii suplimentare, banca este obligata sa constituie provizioane pentru diferenta dintre valoarea creditului si cea a ipotecii.

In cazul clientilor bun platnici, Alpha Bank este dispusa sa constituie provizioane suplimentare, a declarat Sergiu Oprescu.

Radu Ghetea spune insa ca regimul clientilor bun platnici nu se va aplica si celor care au intazieri la plata si care ajung in faza de a isi reesalona creditul, pentru a reusi sa il achite.

„Daca se reesaloneaza creditul, banca poate spune: sunt de acord cu reesalonarea, dar vino cu garantii suplimentare”, a spus Ghetea.

Acesta a mentionat ca bancile discuta in prezent cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru ca reevaluarea imobilelor sa se faca de fiecare banca in functie de un indice imobiliar, realizat de un membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

Aceasta ar presupune ca evaluarea sa se faca din birourile bancilor, de catre angajatii lor, iar acestia sa se informeze despre noile valori ale imobilelor din indicii furnizati de membrii ANEVAR.

In prezent, bancile fac evaluarea imobilelor in mod individual, adica prin intermediul specialistilor care evalueaza fiecare garantie imobiliara. Bancile se plang insa de costul mare presupus de operatiune, pentru fiecare evaluare avand de achitat circa 80-100 de euro.

Potrivit lui Sergiu Oprescu, daca evaluarea garantiilor s-ar face in functie de un indice imobiliar, costul evaluarii ar scadea de circa 10-15 ori pentru banci.