- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Alstom: Suntem mai ieftini decat competitorii datorita productiei din Romania

02 Oct, 11:06 • traian.badulescu
Grupul francez Alstom are un avantaj competitiv pe piata locala a echipamentelor energetice in fata concurentilor de la nivel mondial prin faptul ca are unitati de productie in Romania, potrivit reprezentantilor grupului.
Alstom: Suntem mai ieftini decat competitorii datorita productiei din Romania

„Pe piata locala suntem mai ieftini decat competitorii internationali, pentru ca ei nu au productie de echipamente energetice in Romania”, a declarat George Sirakas, directorul general al Alstom Power Service Romania, divizia locala de energie a grupului francez.

Alstom concureaza pe piata locala a serviciilor si echipamentelor energetice cu companii puternice si la nivel mondial precum Siemens, General Electric, ABB sau Itochu, dar si cu jucatori locali.

Firma Alstom Power Service Romania vizeaza dublarea cifrei de afaceri in urmatorii 6 ani, ca urmare a unei investitii de peste 20 mil. euro intr-o noua fabrica in sudul Bucurestiului, potrivit lui Sirakas. Datorita unei erori a companiei, investitia a fost initial anuntata la inceputul acestei saptamani ca avand valoarea de 150 de mil. euro, insa compania a revenit ulterior cu precizarea ca suma reala este 20 mil. euro.

„Fabrica va fi construita initial pe o suprafata de 26.000 metri patrati, iar tot terenul masoara 78.800 metri patrati. Activitatea de productie este planificata sa inceapa in prima jumatate a anului 2010”, a precizat George Sirakas.

Fabrica Alstom, ce va fi construita intre localitatile Glina si Popesti-Leordeni, la aproximativ 500 metri de Soseaua de Centura, va asigura 700 locuri de munca.

In noua fabrica, se va reduce consumul de energie cu 50% fata de consumul inregistrat in sediul actual, a precizat Sirakas.

Noua locatie va oferi servicii si produse pentru cazane si turbine ce ar putea fi destinate in proportie de pana la 60% Romaniei, iar restul pietelor din afara. Fabrica va avea hala de productie, un depozit si o cladire de birouri, potrivit datelor companiei.

Alstom a decis sa investeasca peste 20 mil. euro intr-o noua fabrica din Romania pentru ca fabrica actuala, veche de 56 de ani, nu mai permite obtinerea unei eficiente la standardele grupului francez.

De asemenea, la decizia francezilor de a construi o fabrica noua in Romania a contribuit si potentialul pietei locale, dat de faptul ca multe companii romanesti din domeniul energetic trebuie sa investeasca in modernizare si mediu, precum si cel al pietelor din regiune.

Printre cei mai mari clienti ai Alstom Power Services Romania se numara cele trei complexuri energetice din Oltenia, Rovinari, Turceni si Craiova.

Alstom Power Service Romania are in prezent 700 de angajati care isi desfasoara activitatea in doua unitati de producti din Bucuresti: Alstom Power Romania si Alstom General Turbo.

Cele doua unitati de productie au realizat in 2007 o cifra de afaceri de 143,5 mil. lei (43 milioane euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Conform acelorasi date, Alstom General Turbo a generat anul trecut un profit net in valoare de 3 mil. lei (circa 900.000 euro), Alstom Power Romania a raportat o pierdere neta de 2,5 mil. lei (750.000 euro).

Activitatea Alstom Power Service Romania include fabricarea unei game largi de produse pentru cazane, turbine, generatoare si auxiliarele acestora. Firma desfasoara servicii de mentenanta pe teren, revizii, constructie, modernizare si punere in functiune a turbinelor cu abur, a cazanelor si generatoarelor.

In Romania, grupul Alstom detine trei societati cu peste 1.200 de angajati: Alstom Power Romania SRL, Alstom General Turbo SA si Alstom Transport SA, la care se adauga nou infiintatul centru de excelenta cu personal romanesc, specializat la filialele Alstom din Europa, ce va coordona proiectele de mediu din regiune.

Grupul Alstom dezvolta tehnologii in sectoarele energie si transport feroviar.

Alstom a construit unul dintre cele mai rapide trenuri din lume si furnizeaza solutii integrate, la cheie, pentru o larga varietate de surse de energie, inclusiv hidro, gaz si carbune.

Grupul are 76.000 angajati in 70 de tari si in anul 2007-2008 a avut contracte in valoare de 23,5 miliarde euro.