- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Guvernul, fortat sa majoreze taxele daca vrea bani de la FMI. Vezi ce ar putea sa \”pateasca\” TVA

05 May, 14:15 • gecad.net
Economia ar suferi puternic de pe urma majorarii TVA si a impozitului pe profit, dar aceasta ar putea sa fie singura solutie gasita de guvernanti pentru ca FMI sa ne mai acorde viitoarele transe de imprumut. Cel mai probabil, vom avea o crestere de impozite, insa mai redusa decat cea anuntata in presa, cred specialistii contactati de DailyBusiness.ro.
Analisti: Guvernul, fortat sa majoreze taxele daca vrea bani de la FMI. Vezi ce ar putea sa \pateasca\ TVA

Marti, in presa a aparut stirea ca Fondul Monetar International (FMI) ar fi cerut guvernantilor sa majoreze taxa pe valoarea adaugata (TVA) pana la 24% (fata de 19% cat este in prezent) si a cotei unice pana la 20% (fata de 16% cat este acum). Iata care ar putea fi efectele anuntatelor masuri.

Majorarea TVA va conduce la scumpirea bunurilor comercializate si va reduce consumul, franand cresterea economiei.„Din pacate, luand in calcul evaziunea existenta la ora actuala, cresterea veniturilor la buget prin majorarea TVA si a impozitului pe profit nu este un obiectiv sigur”, a declarat Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania, pentru DailyBusiness.ro.

„Evaziunea pe TVA este destul de mare, si aceasta ar putea creste odata cu majorarea taxei”, a mai spus Chidesciuc.

Mediul de afaceri impartaseste aceasta opinie. Nicolae Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca efectul majorarii TVA si al impozitului pe profit asupra firmelor va fi dezastruos. „Am auzit oameni de afaceri plangandu-se ca in primele luni din 2010, business-urile le-au scazut cu 10%, 20% si chiar cu 70% fata de anul trecut, care a fost un an de criza”, a afirmat Pogonaru.

El atrage atentia ca majorarea celor doua taxe ar putea avea ca efect falimentul mai multor firme, iar disparitia lor va inseamna distrugerea interconexiunilor pe care ele le au cu alte companii, deci impactul asupra economiei va fi unul foarte mare.

Seful AOAR crede ca majorarea taxelor nu va avea asupra bugetului efectul scontat, in conditiile in care, cel mai probabil, va conduce la cresterea evaziunii.

Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc de la ING este de parere ca guvernantii ar fi trebuit sa ia masuri mult mai dure in sensul reducerii cheltuielilor, prin disponibilizari masive.

„Niciodata majorarea unei taxe nu este buna pentru economie. Dar cand ai politica fiscala ineficienta si nu reusesti sa reduci decat in mica parte cheltuielile, atunci trebuie sa faci ceva pe partea de venituri. In conditiie in care evaziunea nu se reduce, singura solutie ramane majorarea de taxe”, spune Chidesciuc.

Pogonaru semnaleaza ca autoritatile nu au reusit reducerea aparatului public tocmai datorita „increngaturilor si relatiilor de tot felul” care au condus la cresterea exponentiala a acestuia in ultimul timp. El crede ca solutia majorarii taxelor ar putea fi imbratisata de autoritati de teama ca FMI ar putea sa nu acorde urmatoarea transa din acordul de imprumut.

FMI a amanat acordarea unei transe si la finele anului trecut, ceea ce a inrautatit perceptia pietelor externe asupra Romaniei, crescand costurile de finantare si sporind reticenta investitorilor straini fata de Romania.

„Chiar daca au gandit astfel, nu majorarea taxelor era solutia. Ar fi trebuit sa recurga la concedieri masive in sectorul public. Deficitul s-ar fi mentinut ce-i drept destul de ridicat, ar putea urca la 7% in acest an (din cauza cheltuielilor pentru ajutoarele de somaj – n.r.) dar apoi reintram pe linia de plutire”, a mentionat Florin Pogonaru, seful AOAR.

Analistii: TVA va fi majorat, dar pana la un nivel mai redus decat cel vehiculat

Pana acum, majorarea taxei pe valoarea adaugata, dar si cea a impozitului pe profit, sunt simple speculatii. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a afirmat chiar marti ca FMI nu a cerut Romaniei cresterea TVA pana la 25%. El a revenit miercuri dimineata cu precizarea ca FMI ar putea accepta o majorare a deficitului public la 6,3-6,4% din PIB, fata de 5,9% cat era preconizat pana acum.

Chidesciuc admite ca nu este exclus ca, in urma negocerilor, „sa se accepte o noua solutie miraculoasa”, iar guvernantii sa ii convinga pe cei de la FMI ca vor reusi sa micsoreze cheltuielile, insa varianta aceasta este destul de putin probabila.

Preocuparea guvernantilor de majorare a taxelor este insa tot mai evidenta de la inceputul acestui an, accentul fiind pus pe introducerea de noi taxe, cum ar fi taxa fast-food sau impozitul. In plus, Comisia Europeana a avertizat Romania, la randul sau, ca daca nu ia masuri dure, deficitul public poate ajunge chiar si la 8% din PIB.

Adevarul poate fi undeva la mijloc, cred specialistii financiari. Nicolae Chidesciuc spune ca au devenit deja o obisnuinta stirile, precum si declaratiile autoritatilor, legate de majorari de taxe, din care autoritatile par ca doresc sa isi dea seama cum ar fi primite aceste masuri de catre romani.

„In final se poate ajunge la o majorare mai redusa, astfel incat TVA sa nu atinga 25%, cota care deja a alarmat opinia publica”, a spus Nicolae Chidesciuc de la ING.

Opinia sa este impartasita de Ionut Dumitru, economistul sef la Raiffeisen Bank Romania, care crede ca „un sambure de adevar exista in toate aceste zvonuri legate de majorarile de taxe”.