ANIF se reorganizeaza, intra in subordinea MADR si renunta la 3.500 de angajati

15 Sep, 10:15 • Redactia DailyBusiness
Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) va fi transformata din regie autonoma in institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, se va numi Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare si va renunta la 3.500 din cei 5.000 de angajati.
ANIF se reorganizeaza, intra in subordinea MADR si renunta la 3.500 de angajati

„ANIF se va reorganiza si va renunta la mai multe atributii, printre care si la diguri, care vor fi administrate de Ministerul Mediului. Vor fi si reduceri de personal, nu stiu sa va spun exact acum, dar scrie in proiectul de lege”, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara (foto).

Potrivit unui proiect de ordonanta, ANIF va trece in subordinea Ministerului Agriculturii.

„Numarul total de posturi al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se majoreaza cu 1.500”, se arata in proiect. In prezent, ANIF are aproximativ 5.000 de angajati.

Obiectul de activitate al ANIF este furnizarea de servicii pentru realizarea, intretinerea, modernizarea si exploatarea amenajarilor de imbunatatiri funciare.
Prin lege, se va introduce si o taxa de imbunatatiri funciare, denumita taxa IF, ca sursa pentru acoperirea cheltuielilor agentiei pentru administrarea amenajarilor de imbunatatiri funciare.

Calculul, modul de colectare si de folosire, precum si termenele de plata a taxei IF se vor aproba prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul ministrului Finantelor.

Finantarea activitatii agentiei se va realiza atat din veniturile proprii, cat si din fonduri de la bugetul de stat. Veniturile proprii ale institutiei vor fi realizate din taxa IF si tarife percepute beneficiarilor terenurilor.

O alta schimbare in activitatea institutiei va fi ca administrarea digurilor si barajelor cu rol de aparare impotriva inundatiilor va fi predata Administratiei Nationale Apele Romane.

„ANIF si intreg sistemul de imbunatatiri funciare a intrat in declin. Prin urmare, ANIF nu mai are asigurat cadrul legislativ necesar pentru finantarea activitatilor desfasurate”, se mai arata in nota de fundamentare.

Premierul Emil Boc a solicitat intr-o sedinta de Guvern de la sfarsitul lunii iulie restructurarea Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), inclusiv cu reduceri de personal, iar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a precizat ca exista un plan de restructurare a ANIF, cu o noua schema de personal.

Surse participante la sedinta au declarat atunci ca Boc a sustinut ca ANIF are un numar prea mare de personal si trebuie reorganizata.

ANIF a fost amenintata cu insolventa in toamna anului 2008, dupa ce nu a putut rambursa o datorie de 16,8 milioane lei catre firma Regent Security. In primavara anului 2009, insa, Curtea de apel Bucuresti a admis recursul institutiei, respingand cererea de deschidere a procedurii de insolventa.