ArcelorMittal Galati a investit 7 mil. euro in eficientizarea consumului de energie

10 Mar, 14:50 • Redactia DailyBusiness
ArcelorMittal Galati a investit peste 7 milioane de euro pentru modernizarea completa a unui set de turbosuflante, in vederea reducerii consumului de energie la Furnalul 5.
ArcelorMittal Galati a investit 7 mil. euro in eficientizarea consumului de energie

Turbosuflantele asigura injectarea de aer rece in furnale si sunt esentiale in procesul tehnologic. In urma acestei investitii, compania a redus la jumatate consumul de abur al turbosuflantelor.

„Derulam un program amplu de crestere a eficientei energetice pentru compania noastra, iar actuala investitie face parte din acest program, permitandu-ne sa eficientizam imediat, cu efect pe termen lung, consumul de energie. Obiectivul nostru este sa imbunatatim performanta operatiunilor noastre, astfel incat sa ne putem adapta la cerintele clientilor nostri si – de asemenea – la realitatile pietei. Vom continua sa investim pentru implementarea tehnologiilor moderne, care sprijina utilizarea mai eficienta si mai productiva a proceselor noastre de productie”, a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galati.

In urma investitiei, cele doua turbosuflante sunt mai eficiente, mai flexibile, mai fiabile si pot fi operate in functie de nivelul de productie. Setul de turbosuflante consuma acum 32 – 40 de tone de abur pe ora, fata de 70 de tone inainte de modernizare. Datorita consumului eficient de abur, compania poate, acum, sa produca o cantitate de energie pe care o poate utiliza in procesul de productie. De asemenea, a fost implementat un nivel ridicat de automatizare, axat pe cresterea eficientei operatiunilor.

ArcelorMittal Galati a pus in functiune cele doua turbosuflante dupa reproiectarea rotoarelor si a diafragmelor celor doua compresoare si turbine, revitalizarea tuturor circuitelor tehnologice, de control, reglare si comanda. Noul sistem de ultima generatie permite celor doua unitati sa fie operate, monitorizate si controlate in mod automat.

Investitia face parte din proiectul „Energize”, care are scopul de a reduce consumul de energie cu 15% in urmatorii cinci ani. Planul de actiune al acestui proiect vizeaza o serie de departamente, de la procese si echipamente energo-intensive la activitati de birou, implicand toate aspectele unei afaceri, de la operatiuni, la mentenanta, investitii si achizitie.

In ultimii 10 ani, ArcelorMittal Galati a investit aproximativ 800 de milioane de euro pentru modernizari tehnologice, ale echipamentelor de productie si inlocuirea utilajelor uzate. Aceste investitii au condus la eficientizarea lantului de productie.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica si miniera din lume, prezenta in peste 60 de tari, in 19 dintre acestea avand unitati proprii de productie. 

In 2014, ArcelorMittal a inregistrat venituri de 79,3 miliarde de dolari si o productie de otel de 93,1 milioane de tone, iar productia de minereu de fier a fost de 63,98 milioane de tone.

ArcelorMittal este cotat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MT), Luxemburg (MT) si la bursele spaniole de la Barcelona, Bilbao, Madrid si Valencia (MTS).