- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avertismentul lansat de Mugur Isărescu: „Cu prețurile la energie nu e de glumă!”

14 Nov, 15:57 • Gorgorin iulia
Mugur Isărescu a susținut luni într-o conferință de presă, unde a lansat un avertisment în privința prețurilor la energie. Guvernatorul BNR avertizează că nu este de glumă cu prețurile la energie, deoarece majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid efecte în lanț.
Avertismentul lansat de Mugur Isărescu: Cu prețurile la energie nu e de glumă!

Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Mugur Isărescu acuză guvernanții că iau măsuri fiscale pentru a se pregăti de un an electoral. În plus, Isărescu anunță că inflația va crește până la 16 la sută spre finalul anului.

„Mai multe efecte ale majorării prețurilor la energie, țiței asupra altor produse, m-am exprimat în fața dumneavoastră la începutul anului. Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în aproape toate costurile. Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-a conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul. La așezarea inflației indicelui prețurilor de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor”,  a declarat luni Mugur Isărescu.

Citiți și: Mugur Isărescu, atac dur la adresa românilor care au rate la bănci: ”Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă”

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că prognoza Băncii Naționale a României în ceea ce privește inflația, nu a putut include hotărârile Guvernului prin care prețul la energie a fost plafonat.

„În prognoză nu am putut să includem hotărârile pe care le-a luat Guvernul vineri. În prognoză au fost încorporate doar măsurile de plafonare a prețurilor la energie în vigoare la momentul aprobării raportului, pe 8 noiembrie. Am mai făcut o traiectorie rapid, constatând, de vineri până astăzi, că plafonarea s-a extins dincolo de august 2023”, a explicat Mugur Isărescu.

Totodată, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a preciat că țara noastră nu mai este „campioana” inflației în Uniunea Europeană.

„Dacă ne comparăm cu ce vedem în UE. În noiembrie 2019 România era „campioană”, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a aproape trei ani, ne-am îmbunătățit comparativ situația, cu alte țări europene, suntem pe poziția a zecea. Sunt inclusiv țări din zona euro. Mulți cred că dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflație. Uite că se dovedește a fi neadevărat”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa anuală cu tema „Provocări structurale ale sectorului bancar românesc” de la sediul BNR.

Citiți și: Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021