- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aviz favorabil pentru bugetele de stat si asigurari sociale pe 2011 in unele comisii parlamentare

16 Dec, 09:29 • Redactia DailyBusiness
Comisiile reunite pentru munca si Comisia pentru sanatate a Camerei Deputatilor au avizat favorabil, fara amendamente, proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2011.
Aviz favorabil pentru bugetele de stat si asigurari sociale pe 2011 in unele comisii parlamentare

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2011 a intrunit 21 de voturi „pentru” si 10 voturi „impotriva”, iar membrii comisiilor au respins un numar de 23 de amendamente propuse de parlamentari.

De asemenea, Comisiile pentru munca din cele doua Camere au avizat favorabil, fara amendamente, proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011.

Acest proiect a intrunit 18 voturi „pentru” si sase voturi „impotriva”, cu ocazia dezbaterilor fiind respinse, prin votul majoritatii membrilor comisiilor, un numar de 19 amendamente propuse de deputati si senatori.

In timpul dezbaterilor, ministrul Muncii, Ioan Botis, a mentionat ca bugetul ministerului pentru anul 2011 prezinta o crestere de peste 15% fata de anul 2010, ajungand la peste 34 de miliarde de lei.

El s-a declarat, in parte, de acord cu afirmatiile deputatului PSD Dan Mircea Popescu, care aratat ca Romania nu este un stat asistential in conditiile in care cheltuielile sociale reprezinta doar 12% din PIB, fata de aproximativ 30% in alte tari din Uniunea Eurpeana. Popescu a aratat ca in Romania exista un numar de 263 de taxe si tarife cu caracter fiscal si nefiscal si doar 202 prestatii sociale, dintre care doar 34 au caracter national.

„Nu spun ca am fi un stat asistential”, a aratat Botis, care a adaugat insa procentul redus din PIB destinat asistentei sociale trebuie interpretat in corelatie cu gradul de colectare, care in Romania este de doar 30%, in timp ce in alte tari din Uniunea Europeana acest este de aproximativ 50%.

Ioan Botis a subliniat ca Romania este un stat emergent in dezvoltare si, in consecinta, o parte din venituri trebuie „sa mearga mai insistent in finantarea investitiilor”.