Finante-Banci

Basescu: Economia gafaie. Conditiile in care bancile crediteaza companiile sunt absolut antieconomice

29 Sep, 12:55 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca in acest moment economia Romaniei "gafaie", el aratand ca Guvernul Ponta, desi nu a facut excese, pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie mereu fonduri de la investitii. El a precizat ca pe primele opt luni Romania are o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde, cu perspectiva de a mai adauga pe luna septembrie inca 1,3-1,5 miliarde, ceea ce insemana aproape 7 miliarde de lei.
Basescu: Economia gafaie. Conditiile in care bancile crediteaza companiile sunt absolut antieconomice

„Tot timpul s-a taiat de la investitii. Ma uitam unde-s lucrurile mai grave – nu ca ai taiat neaparat de la investitii in total 2,5 miliarde pana acum. Dar ma uitam la situatia platilor. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finantarea autohtona e cu 12% mai mica decat in 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie sa pui o contributie, finatarea din buget e cu 46% mai mica decat in 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mica”, a spus Basescu, citat de [url=http://www.incont.ro/transporturi/seful-statului-nu-cred-ca-investitorul-de-la-cfr-marfa-va-avea-banii-saptamana-viitoare.html]Incont[/url]

 Seful statului a aratat ca cifrele pe care le-a expus denota reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa pentru si ceea ce facea Guvernul pana acum nu se mai face din punct de vedere al investitiilor. „Nu este de facut decat un singur lucru: revenirea la un nivel de investitii acceptabil pentru ca pe aceasta gestionare inseamna proasta guvernare, repet proasta guvernare. In anul de trista amintire in care am taiat salariile bugetarilor si am introdus masuri dure investitiile nu au fost atinse ca singura solutie sa mentii locuri de munca”, a spus Basescu. 

Totodata, Basescu a afirmat ca in acest moment conditiile in care bancile crediteaza companiile sunt „absolut antieconomice”, el aratand ca nivelul dobanzilor si al garantiilor descurajeaza angajarea creditelor.