- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu: Efortul meu major este sa nu se ajunga la a nu plati pensiile

24 Jul, 15:10 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca nu are nimic cu pensionarii, efortul sau "major" fiind acela de a nu se ajunge in situatia in care pensiile sa nu mai poata fi platite.
Basescu: Efortul meu major este sa nu se ajunga la a nu plati pensiile

„Nu am nimic cu pensionarii, dimpotriva, efortul meu major este sa nu se ajunga in situatia in care sa nu platim pensiile”, a spus Basescu, citat de Mediafax.

El a amintit ca, in 2010, deficitul bugetului de pensii este de 2,2 miliarde de euro, iar anul viitor este estimat un deficit de peste 3 miliarde de euro.

„Sigur, o sa-mi spuneti, dar cum au fost bani in 2008 cand s-au dublat practic pensiile inainte de alegeri? O sa va dau raspunsul. Atunci, in Fondul de dezvoltare erau 3,2 miliarde de euro, bani proveniti din privatizarea BCR si din privatizarea unor retele de distributie energie electrica. Guvernul de atunci si-a facut o socoteala simpla, a luat o parte din acesti bani, a marit pensiile cu ei, numai ca acesti bani nu mai sunt acolo sa putem lua in continuare. Guvernul care a facut acest lucru inainte de alegeri a avut nevoie sa sustina Fondul de pensii. Sumele acelea din care s-a mentinut pentru cateva luni cresterea pensiilor nu mai exista, s-au cheltuit”, a adaugat Basescu.

El a afirmat ca doreste ca banii pe care eventual Romania ii mai imprumuta sa nu aiba ca destinatie plata pensiilor, ci dezvoltarea.

„Rugamintea mea ar fi sa nu intelegeti ca am ceva cu pensionarii, dimpotriva, vreau sa gasim solutia venirii la ceea ce Romania poate sa plateasca, vreau sa incetam sa mai imprumutam bani ca sa platim pensiile si vreau ca banii pe care eventual ii imprumutam sa-i ducem in dezvoltare, in constructie de autostrazi, in modernizarea cailor ferate, in constructie de diguri, altfel, orice ban imprumutam nu va putea fi utilizat pentru dezvoltarea a ceea ce dumneavoastra si generatiilor viitoare au nevoie”, a subliniat presedintele.