- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Basescu: Romania ramane sustinator al proiectului Nabucco, nu va balansa intre acesta si South Stream

24 Jul, 13:33 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania va ramane un sustinator ferm al proiectului Nabucco, deoarece este varianta care creeaza tarii noastre alternativa de aprovizionare cu energie, afirmand ca nu va exista o balansare intre Nabucco si South Stream.
Basescu: Romania ramane sustinator al proiectului Nabucco, nu va balansa intre acesta si South Stream

„In momentul de fata, daca discutam despre proiecte energetice europene, discutam despre South Stream si Nabucco. Romania va ramane ferm un sustinator al proiectului Nabucco si nu va balansa intre South Stream si Nabucco , pentru ca doar Nabucco este varianta care ne creeaza alternative de aprovizionare cu energie”, a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria.

Romania participa la proiect prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE. Primele livrari ar urma sa fie efectuate in 2014.

South Stream este un proiect mixt sustinut de Gazprom si grupul italian Eni si va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.