- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Basescu: Scrisoarea ministrilor Frantei si Germania este un act de discriminare la adresa Romaniei

21 Dec, 18:15 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca scrisoarea prin care ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei solicita amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen este un act de discriminare la adresa Romaniei.
Basescu: Scrisoarea ministrilor Frantei si Germania este un act de discriminare la adresa Romaniei

Presedintele a explicat ca intrarea unui stat in spatiul Schengen are numai conditionalitati tehnice, pe care Romania le-a indeplinit, asa cum arata rapoartele primite.

„Nu vom accepta o discriminare, nici chiar din partea celor mai puternice state europene. Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei. Trebuie sa avem aceleasi drepturi de acces ca si celelalte tari care au aderat in urma cu 2-3 ani”, a declarat Basescu.

Acesta a precizat totusi ca „scrisoarea contine si realitati ale noastre, care nu pot fi contestate pentru ca au fost semnalate frecvent: functionarea justitiei si a institutiilor statului”.

Presedintele si-a exprimat increderea ca, dupa perioada sarbatorilor, aceasta problema sa fie clarificata.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene.