- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

BERD va asigura o finantare de 80 mil. euro procesatorului de seminte oleaginoase Expur

29 Oct, 16:54 • Redactia DailyBusiness
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta cu 80 de milioane de euro compania din Romania Expur, care produce marca de ulei Ulcom, operatiune prin care sprijina si dezvoltarea industriei romanesti a rapitei.
BERD va asigura o finantare de 80 mil. euro procesatorului de seminte oleaginoase Expur

„BERD sprijina dezvoltarea industriei romanesti a rapitei, inclusiv operatiunile de rafinare si productie de uleiuri comestibile si biocombustibili, printr-un pachet de finantare sindicalizat de 80 de milioane de euro acordat Expur”, se arata intr-un comunicat al bancii, citat de Mediafax.

Finantarea BERD va sutine strategia Expur de a ajuta la dezvoltarea pietelor fainei de rapita si a biocombustibililor din Romania. Cererea crescuta pentru seminte de rapita ca materie prima va incuraja agricultorii locali sa cultive mai multa rapita pentru piata locala, mentioneaza comunicatul.

Majorarea ofertei de faina de rapita, o alternativa mai eficienta din punct de vedere al cheltuielilor la faina din soia, importata, va sustine eforturile crescatorilor de animale de a reduce cheltuielile, situatie in care s-ar ieftini si carnea pe piata romaneasca.

Pachetul de finantare este compus dintr-un imprumut pe termen lung destinat modernizarii preselor Expur si o facilitate de 60 de milioane de euro pentru capital de lucru. Jumatate din fiecare din cele doua imprumuturi va reprezenta contributia bancii, suma ramasa fiind sindicalizata catre BRD si Rabobank.

BERD a anuntat in iulie ca analizeaza acordarea unei finantari de 80 de milioane de euro pentru Expur, pentru dezvoltarea operatiunilor de productie.

„Sprijinirea afacerilor agricole, cu un interes special pentru procesare alimentara, este una dintre prioritatile BERD in Romania. Acest proiect va avea un efect pozitiv asupra intregului lant valoric al industriei alimentare, cu beneficii pentru furnizorii locali si fermieri”, a afirmat Gilles Mettetal, directorul echipei BERD pentru afaceri agricole.

Expur este detinut de compania franceza Saipol.

Unitatea romaneasca proceseaza seminte de rapita si floarea soarelui, produce ulei de rapita, faina din rapita, biocombustibili si rafineaza ulei de floarea soarelui, pentru piata interna si export. Compania are sediul central in Bucuresti si detine fabrici de procesare in Urziceni si Slobozia.

De la inceperea operatiunilor in Romania, BERD s-a angajat cu peste 4,8 miliarde de euro in sustinerea diverselor sectoare economice, mobilizand investitii aditionale de mai mult de opt miliarde de euro.