Blog Financial Times: Cazul fratilor Micula poate influenta negocierile comerciale UE – SUA

01 Apr, 12:02 • Redactia DailyBusiness
Batalia fratilor Micula cu UE in cazul despagubirilor castigate din partea Romaniei la Curtea de Arbitraj de la Washington, fata de care Comisia Europeana a decis ca trebuie returnate intrucat incalca reglementarile UE, poate influenta negocierile comerciale UE-SUA, potrivit blogului Financial Times.
Blog Financial Times: Cazul fratilor Micula poate influenta negocierile comerciale UE - SUA

Incercarea fratilor Ioan si Viorel
Micula, proprietarii European Food, de a-si salva imperiul alimentar
din nordul Romaniei, care produce de la bere la biscuiti, pare sa nu
aiba o legatura directa cu negocierile comerciale dificile ale
Uniunii Europene cu Statele Unite si Canada, dar sta de fapt la baza
uneia dintre cele mai dificile probleme, statutul tribunalelor de
arbitraj comercial.

Fratii Micula, care detin si cetatenie
suedeza, au avut un inceput groaznic de saptamana, noteaza autorul
articolului postat pe blogul Financial Times, Christian Oliver, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana a decis, in urma unei investigatii aprofundate, ca Romania trebuie sa recupereze de la fratii Micula despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, institutia constatand ca acestea incalca legislatia UE.

In replica, fratii Micula au declarat ca vor sa atace in instanta, la forurile europene si nationale, decizia CE potrivit careia statul trebuie sa recupereze de la ei despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, considerand-o abuziva.

Ei au mentionat ca in cazul in care grupul lor de firme va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere in instanta de la statul roman despagubiri de 2,5 miliarde de euro, cat valoreaza investitiile facute de ei in Romania. 

De asemenea, au spus ca Romania are un angajament ferm prin care se obliga sa respecte Tratatul cu Suedia si conventia ICSID si au avertizat ca nicio firma straina nu va mai veni pe teritoriul Romaniei daca nu se respecta conventia ICSID.