- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR a redus dobanda de referinta la 7%

25 Jun, 20:04 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat, luni, dobanda cheie de la 7,25% la 7,00%. BNR a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii, din cauza intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta, se arata in comunicatul bancii centrale.
BNR a redus dobanda de referinta la 7%

Decizia de scadere a dobanzii de referinta a fost luata datorita evolutiei inflatiei in limitele estimate, se arata in comunicatul bancii centrale

Totodata, conducerea BNR a hotarat exercitarea, prin intermediul operatiunilor de piata, a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.

BNR considera ca nivelul inflatiei din luna mai, de 3,81%, desi in usoara crestere fata de martie si aprilie, este compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu, se arata in comunicat.

Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie, o relativa temperare a ritmului de crestere economica, dar si adancirea deficitului de cont curent in contextul persistentei unei dinamici inalte a absorbtiei interne, mentioneaza comunicatul BNR.

Comunicatul mentioneaza totodata ca ritmul de crestere a salariilor s-a mentinut la un nivel inalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piata fortei de munca.

BNR mentioneaza ca va monitoriza evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR, dedicata politicii monetare, va avea loc la 31 iulie 2007, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Aceasta este a patra reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara de catre conducerea BNR.

Ultimele trei decizii de scadere a dobanzii cheie au fost luate in sedintele din februarie (de la 8,75% la 8,00%), martie (de la 8,00% la 7,50%) si mai (de la 7,50% la 7,25%).