- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Boagiu: Romania va fi un santier in acest an si va castiga pariul pentru dezvoltarea infrastructurii

24 Mar, 14:13 • Redactia DailyBusiness
Romania va fi un santier in acest an si va castiga pariul privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, a declarat joi Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii.
Boagiu: Romania va fi un santier in acest an si va castiga pariul pentru dezvoltarea infrastructurii

„Romania va fi un santier anul acesta, pot sa va garantez ca este un pariu pe care il vom castiga”, a afirmat ministrul, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca in prezent sunt in executie 243 kilometri de autostrada, sunt pregatite licitatii pentru alti 220 kilometri, acesta fiind „cel mai mare program de constructii de autostrazi demarat in Romania”.

Boagiu a aratat ca in ultima perioada au avut loc modificari legislative care au vizat remedierea problemelor legate de proiectele de investitii, printre care contestarea licitatiilor, exproprierile sau cele legate de contractare, dar ca mai exista o problema foarte greu de combatut, si anume plecarea personalului specializat de la stat la companii private.

„Avem nevoie de personal calificat, care sa se intoarca in administratie”, a spus ministrul.

Ea a adaugat ca in ultima perioada CNADNR a angajat 30 de tineri ingineri si vrea sa incheie parteneriate cu facultatile de constructie din toata tara.

Referindu-se la problema finantarilor lucrarilor, Boagiu a afirmat ca nu exista probleme cu asigurarea fondurilor.

De asemenea, potrivit ministrului, institutia va lua masuri pentru a nu mai exista „personaje care sa vina si sa faca trafic de influenta”.

Ministrul a adaugat ca nu a dorit pana in prezent sa aiba intalniri cu reprezentanti ai companiilor private, iar cu cei care reprezentau grupuri straine a avut intalniri la care au participat si ambasadorii respectivelor state.

Boagiu a solicitat acestora sa realizeze in Romania lucrari la aceeasi calitate ca in tarile de origine.

„Suntem state membre ale Uniunii Europene si avem obligatia de a cheltui banii cu celeritate si onestitate”, a aratat ministrul.

Ea a adaugat ca va fi intoleranta cu tergiversarea lucrarilor in cazul in care nu exista vicii de proiectare.

„Sunt receptiva la problemele pe care le ridicati, dar daca dumneavoastra faceti un profit, atunci si statul roman trebuie sa faca profit prin lucrari de calitate, realizate la preturile adjudecate”, a mai spus Boagiu.

Intrebata dupa conferinta despre autostrada Comarnic-Brasov, Boagiu a spus ca proiectul este reevaluat in prezent pentru relansarea licitatiei in concesiune si se pregatesc noile caiete de sarcini.

Pe de alta parte, tronsonul Pitesti-Sibiu, pentru care nu exista finantare, va fi realizat prin parteneriat de tip public-privat.

Prezent la eveniment, senatorul PSD Sorin Bota, seful Departamentului Transport si Infrastructua al PSD, a declarat ca in Romania se discuta in prezent despre aceleasi proiecte vechi si nu despre investitii noi.

„De fiecare data cand avem un nou ministru, avem un nou pariu”, a spus Bota.

El a mai spus ca experienta Ancai Boagiu poate sa dea un plus de credibilitate, dar pentru reusita proiectelor in infrastructura este necesar un pact politic.