- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bucureștenii ar putea sa tremure de frig la iarnă. Din nou. ELCEN a obținut executarea silită a Termoenergetica pentru o datorie de 535 de milioane de lei

07 Nov, 16:10 • Gabriela Andreescu
ELCEN a obținut executarea silită împotriva Termoenergetica pentru o datorie de 535 de milioane de lei. Poprirea conturilor ar putea însemna intrarea în insolvență și ar putea duce la probleme cu furnizarea energiei termice în București.
Bucureștenii ar putea sa tremure de frig la iarnă. Din nou. ELCEN a obținut executarea silită a Termoenergetica pentru o datorie de 535 de milioane de lei

Compania Electrocentrale București (ELCEN) a obţinut trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă şi căldură din Capitală, pentru datorii de 535 milioane lei, aferente lunilor de consum martie – mai, informează Capital.

La rândul său, compania Termoenergetica a transmis că a acumulat datorii de 800 de milioane de lei, pe motivul că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţia şi pierderile de pe reţea, menționează sursa citată.

ELCEN a dat în judecată Termoenergetica pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei, aferente lunilor de consum martie – mai 2022, şi a obţinut ordonanţe de plată care reprezintă titluri executorii.

În urma deciziei instanței, compania ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica iat acest fapt ar putea conduce la intrarea în insolvenţă a companiei din subordinea Primăriei Capitalei.

Ajunsă într-o astfel de situație, Termoenergetica atrage atenţia consilierilor generali că executarea silită şi intrarea în insolvenţă ar putea duce la probleme cu furnizarea energiei termice în timpul iernii. De aceea, compania face apel inclusiv la sprijin guvernamental.

Apa caldă ar putea deveni un lux, după ce ELCEN a obținut executarea silită împotriva Termoenergetica
Apa caldă ar putea deveni un lux, după ce ELCEN a obținut executarea silită împotriva Termoenergetica

Surse din ELCEN, contactate de HotNews.ro, au declarat că se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, dar situația financiară a Primăriei Capitalei este una precară. Mai exact, subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul majorării de acum câteva zile cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Reprezentanţii Termoenergetica spun că au acumulat datoriile de circa 800 milioane lei către ELCEN din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţia şi pierderile de pe reţea, adică apa caldă scursă în pământ.

Primarul general, Nicușor Dan, a cerut încă de la începutul anului un ajutor de 1 miliard de lei de la Guvern, pentru furnizarea agentului termic, dar până acum nu a primit nimic. Primăria nu a obținut nici majorarea plafonului de îndatorare, ca să se poată împrumuta din piață pentru a rezolva problema.

Până ce autoritățile vor ajunge la un consens, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă că, începând de luni, se desfăşoară lucrări de reîntregire a reţelei primare şi de remediere a unor avarii apărute în ultima perioadă, pe conductele de termoficare, în zone din sectoarele 4, 5 şi 6.

Astfel, peste 180 de blocuri din Capitală vor avea probleme cu apa acaldă și caldura în următoarea perioadă. Din nou.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult