Finante-Banci

Bulgaria suspenda pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro

04 Sep, 11:26 • Redactia DailyBusiness
In contextul crizei datoriilor de stat, Bulgaria a inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei unice euro, considerand ca aderarea la uniunea monetara "nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri", a declarat minstrul de finante bulgar.
Bulgaria suspenda pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro

Premierul Boyko Borisov si ministrul Finantelor Simeon Djankov au declarat ca decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv strategic pe termen lung al mai multor guvernari de la Sofia, este o consecinta a deteriorarii conditiilor economice si incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alaturi de schimbarea „decisiva” a opiniei publice din tara privind adoptarea euro, la inceputul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit [url= http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443759504577629323056333022.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories]Wall Street Journal[/url].

Temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergentele tot mai profunde dintre liderii europeni, unii dintre acestia sustinand Germania care doreste prioritizarea disciplinei fiscale in defavoarea cresterii economice, iar altii doresc o politica mai expansionista.

Guvernul bulgar estimeaza ca economia va creste in acest an cu 1,5% din PIB, dupa o usoara crestere de 1,7% in 2011. Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu „cinci ani de crestere zero” daca statele membre vor continua sa discute solutii in loc de a sustine din plin strategia Germaniei de a continua consolidarea fiscala stricta.

Programul Bulgariei de adoptare a monedei euro s-a modificat odata cu evolutia crizei financiare de pe continent. In luna ianuarie a anului 2010, Borisov afirma ca Bulgaria urma sa solicite formal intrarea in mecanismul ERM (exachange rate mechanism) de preaderare, pentru a adopta oficial moneda euro din 2013. Termenele au fost amanate odata cu adancirea crizei din zona euro, insa guvernul a mentinut pozitia ca Bulgaria este in continuare fidela obiectivului de a se alatura blocului monetar.

Rata somajului este peste 12%, adica jumatate din rata somajului in tari afectate de criza datoriilor de stat precum Grecia sau Spania.

Luni, ministrul pentru politici sociale si munca, Totiu Mladenov, a declarat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/salariul-minim-din-bulgaria-va-fi-majorat-la-310-leva-in-2013-80368/]salariul lunar minim[/url] in Bulgaria va creste la 310 leva (158 euro) in 2013.