Finante-Banci

Bunescu, BRD: O parte din creditele neperformante sunt datorate exagerarilor si greselilor noastre ca bancheri

19 Feb, 16:14 • Redactia DailyBusiness
Creditele neperformante din sistemul bancar romanesc au fost generate, pe de o parte, de exagerarile si greselile bancherilor, si de efectele crizei economice, pe de alta parte, a declarat joi directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, in cadrul conferintei "Reglementarea si supravegherea bancara - principii, rol si provocari" desfasurata la Banca Nationala a Romaniei.
Bunescu, BRD: O parte din creditele neperformante sunt datorate exagerarilor si greselilor noastre ca bancheri

„In ceea ce priveste creditele neperformante, aici mie mi se pare ca sunt cel putin doua spete. O parte din aceste credite neperformante, fara niciun dubiu, sunt datorate exagerarilor si greselilor noastre ca bancheri, inclusiv greselilor de strategie bancara. In asa euforie, in care totul era roz, in care totul crestea de la an la an, fara niciun dubiu ca noi, ca bancheri comerciali, am fost luati de val si in buna masura produsele pe care le-am oferit populatiei nu erau dublate si de o analiza corespunzatoare de risc. Trebuie sa recunoastem ca structurile noastre de risc au fost destul de laxe in studierea dosarelor. Dupa parerea mea, faptul ca o parte din aceasta neperformanta este acum maturata prin curatirea bilanturilor are un efect benefic, pentru ca inlatura din activitatea noastra propriile greseli”, a explicat Petre Bunescu, mentionand ca vorbeste in nume personal.

In opinia sa, insa, o parte importanta a creditelor neperformante a fost generata de efectele crizei economice, care a dus multe firme la faliment.

Petre Bunescu a mentionat problema creditelor neperformante in contextul in care, in 2014, rezultatele privind creditarea au fost puternic afectate de operatiunile de curatare a bilanturilor. In opinia sa, in urma procesului de curatire a bilanturilor si dupa exercitiul de evaluare a activelor bancare din acest an, creditarea va intra pe un tren ascendent.

„Nu ma intrebati cu cate procente va creste soldul de credite, dar in opinia mea va fi o crestere chiar pe sold, pentru ca exista in continuare acest camp de actiune pentru banci — cofinantarea fondurilor europene, exista de asemenea, sectoare performante in agricultura, si creditarea imobiliara, evitand bulele speculative ale trecutului”, a mai spus Bunescu, potrivit Agerpres.