- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Business-ul romanesc critica ideile noului guvern inca din faza de proiect

17 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Aparitia in mass-media a programului de guvernare a Cabinetului condus de Emil Boc (foto) a declansat un val de controverse in mediul economic. Oamenii de afaceri considera ca masurile pe care Guvernul ar intentiona sa le ia pentru iesirea din criza sunt generatoare de nesiguranta.
Business-ul romanesc critica ideile noului guvern inca din faza de proiect

Potrivit planului de guvernare aparut marti in presa, dar neinsusit inca la nivel oficial de PDL si nici de PSD, anul viitor Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,5%, o inflatie medie de 5%, un castig salarial mediu brut de 1.870 de lei pe luna, un deficit bugetar de 2,5% din PIB si un deficit de cont curent de 11,1% din PIB.

Datele suna destul de bine in contextul crizei, spun specialistii, insa doar in teorie. In practica, insa, planul are mari carente de ordin economic. Pe de o parte, anunta masuri sociale de amploare, precum dublarea alocatiilor, cresterea pensiilor, majorarea salariilor si masuri de compensare pentru cei cu venituri reduse. Pe de alta, propune mentinerea TVA-ului la 19% si eliminarea unor taxe si impozite, fara a face alte precizari.

De unde va face rost de bani in plus? Guvernul propune cresterea TVA la produse de lux de la 19% la 25%, majorarea impozitelor pe cladiri, automobile si ambarcatiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege, perceperea unei cote de TVA de 19% si la tranzactiile imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre persoane fizice si impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale.

O alta sursa de venituri suplimentare, una in premiera, este introducerea taxei „Robin Hood”, (proiect despre care DailyBusiness a scris si in vara, cand s-a mai vehiculat ideea) ce vizeaza „impozitarea suplimentara a castigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi”.

Formula este vehiculata in unele state din Europa in ultimii ani pentru a super-taxa castigurile mari – ale firmelor petroliere mai ales, in perioada in care titeiul se scumpise masiv si umflase profiturile companiilor din sector. Vor ajunge acesti bani pentru a acoperi masurile sociale? Oamenii de afaceri cred ca nu.

Acest program de guvernare nu este un program de lucru. Este doar o colectie de aspiratii, de promisiuni, nicidecum un plan concret de masuri anti-criza”, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, pentru DailyBusiness.ro.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar spune ca, chiar de la prima vedere se vede ca planul scartaie in elementele lui esentiale – balanta dintre cheltuieli si venituri.

[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Bugetul este o colectie de dorinte, de aspiratii care nu se vor lega[/quote]

„Veniturile ar urma sa reprezinte anul viitor 32,6% din PIB anul viitor, in timp ce cheltuielile se vor plasa la 35,1% din PIB. In conditiile in care majorezi salariile, cresti pensiile, dublezi alocatiile, vrei mai multi bani pentru sanatate si educatie, mai mult chiar vii si reduci TVA-ul la alimente la 5%, ma intreb daca aceste cifre sunt reale. Nu prea cred ca impozitarea luxului si taxa Robin Hood vor ajuta bugetul in conditiile in care si asa bugetul va fi mai mic, pe fondul crizei”, a declarat consultantul.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca in proiectul de guvernare niciuna dintre masurile anuntate, unele dintre ele fiind esentiale, nu isi are surse de finantare bine stabilite.

„Programul de guvernare este o simpla dare de seama a problemelor si doleantelor pe care diversele categorii economice si sociale le-au formulat in campania electorala. Industria alimentara a cerut reducerea TVA, promitand reducerea preturilor la alimente, agricultorii au cerut subventii mai mari si guvernul le promite, oamenii de afaceri au cerut supraimpozitarea supraveniturilor si masura este inclusa in plan. Marea problema, cea care imi trezeste temeri, este ca acest plan va exista numai pe hartie pentru ca cei care l-au redactat l-au scris frumos, dar au uitat sa precizeze sursele de finantare”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu este de parere ca trebuie sa dam credit noii guvernari, dar sa privim cu scepticism orice masura aflata doar pe hartie.

„Avem pentru prima data un guvern cu o larga majoritate, un guvern puternic. Este greu sa nu putem fi de acord cu propunerile din acest proiect. Cel putin in domeniul agriculturii, acestea sunt salutare, insa distanta de la plan la implementare este destul de mare. Sper ca, macar de data aceasta, sa vedem ceva concret”, a declarat Porumboiu.

[quote=Adrian Porumboiu, patron Grup Racova]In 2009, criza financiara se va stinge treptat, dar va urma una agro-alimentara, care va fi mult mai puternica. Daca nu incurajam agricultura si industria alimentara, ne vom trezi cu mari probleme sociale[/quote]

Oamenii de afaceri spun ca o eventuala modificare a Codului Fiscal, prin modificarea taxelor si impozitelor nu va face altceva decat sa aduca instabilitate in mediul de business si sa acorde privilegii unor ramuri economice in dauna altora.

[quote=Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri]O posibila modificare a Codului Fiscal in sensul cresterii taxelor si impozitelor pentru a finanta deficitul bugetar ar fi daunatoare pentru mediul de afaceri[/quote]
Potrivit reprezentantului oamenilor de afaceri, incertitudinea generata de schimbarile politice este agravata de masurile anuntate in programul de guvernare, unele ce vor mentine si chiar amplifica situatia de neincredere din piata.

„In loc ca politicul sa creeze un climat de stabilitate, in aceasta situatie de criza, se adopta un mesaj inadecvat situatiei actuale, business-ul fiind suprins inca odata cu masuri ce pot genera discrepante in functionarea mecanismelor pietei”, a declarat presedintele AOAR, pentru DailyBusiness.ro.

Avocatul Gabriel Biris, un specialist in materie de consultanta fiscala, este vehement in a contesta masurile fiscale prevazute in planul de guvernare.

„Masurile fiscale prevazute de programul de guvernare sunt haotice, nu vin dintr-o viziune, sunt punctuale si nefundamentate. Dati-mi voie sa ma indoiesc de cunostintele acestor specialisti sau de buna lor credinta.”, a declarat Biris.

[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Guvernul ar trebui sa se indrepte spre zonele din economie unde s-au facut profituri uriase, neimpozitate, cum este imobiliarul, sa scoata la lumina munca la negru care a capatat proportii uriase, sa largeasca baza de impozitare[/quote]

Specialistul considera ca, in aceasta perioada de criza, masurile prevazute de noul guvern vor deveni mai importante ca oricand, orice miscare gresita putand sa duca Romania spre recesiune.

„Cred ca acest plan este pana la urma un simplu proiect. Ramane de vazut ce va ramane din el. Mizez pe responsabilitatea lui Emil Boc. Sper ca va accepta, in cele din urma, ca in vremuri de criza, trebuie sa sustii economia, in principal sa dezvolti infrastructura, nicidecum sa ii pui piedici, sau sa vii cu masuri sociale nesustenabile”, a mai spus specialistul.

Cum vede viitorul guvern anul 2009

Anul 2009, in opinia guvernantilor, nu are nici pe departe marca de recesiune pusa de analistii Moody’s. Dimpotriva. Anul viitor, economia ar urma sa creasca cu 3,5%, inflatia va fi de 5%, iar numarul salariatilor va creste cu 45.000, chiar daca in multe ramuri ale economiei s-au anuntat disponibilzari masive, care au inceput inca din acest an. Mai mult chiar, anul viitor, salariul mediu brut va creste cu 160 de lei, in timp ce pensia medie va ajunge la 760 de lei. Preturile produselor nu vor mai creste in acelasi ritm ca in 2008, fiind posibila chiar o scadere a celor alimentare, unde TVA-ul redus ar putea aduce o scadere de minim 10%.

„Daca se are in vedere dublarea alocatiilor pentru copii si cresterea pensiilor minime, concomitent cu reducerea TVA-ului la alimente, putem vorbi de o majorare a deficitului bugetar la 6% anul viitor, nici decum de 2,5%„, a declarat, marti, ministrul Economiei si Finantelor, in exercitiu, la Realitatea TV.

Varujan Vosganian a mai spus ca, in ultimile trei luni, incasarile la bugetul de stat au fost mai mici cu aproape 2 miliarde euro fata de istoricul aceleiasi perioade din ultimii ani si se asteapta ca, mergand pe aceasta tendinta, incasarile sa fie mai mici in 2009 cu circa 3 miliarde euro.

„Noul guvern ar trebui sa gandeasca bugetul pe 2009 prin reducerea veniturilor cu aproape 3 miliarde euro, pentru a putea mentine deficitul bugetar la 2,5% din PIB”, a mai spus ministrul Economiei si Finantelor.

Dincolo de estimarile specialistilor, cert este ca documentul ajuns marti in mass-media nu a fost insusit oficial de catre PDL si PSD. Analistii spun ca este posibil ca aparitia acestui proiect s-a dorit a reprezenta o simpla testare a reactiilor opiniei publice,urmand ca, in functie de reactiile primite, adevaratul program de guvernare sa fie calibrat in marje acceptabile.

Premierul desemnat, Emil Boc, a declarat ca programul de guvernare va fi finalizat pana vineri, iar luni, impreuna cu noul executiv, va merge in Parlament pentru a obtine votul de investitura.