- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Cancerul\” subprime se extinde in Europa. Avem motive de ingrijorare?

30 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Un leu mai slab, credite mai scumpe, blocaje financiare, franarea sau chiar anularea investitiilor mai ales in sectorul constructiilor si somaj la scara mare. Acestea ar putea fi, in opinia specialistilor, efectele crizei financiare globale care se extinde vertiginos catre Europa Centrala si de Est si ar putea afecta inclusiv Romania.
\Cancerul\ subprime se extinde in Europa. Avem motive de ingrijorare?

Europa financiara a fost zguduita, luni, de un nou val de informatii negative, fapt ce a sporit pesimismul devenit deja cronic in randul investitorilor din pietele de capital, inclusiv cea de la Bucuresti. Titlurile financiare au avut cel mai mult de suferit, teama ca nimeni nu mai este protejat de „cancerul” american ridicand un semnal de alarma privind valoarea de piata a companiilor.

Preluarea bancii Bradford & Bingley de catre statul britanic, nationalizarea grupului financiar Fortis in cadrul unui efort financiar comun al guvernelor din Belgia, Olanda si Luxemburg, falimentul inerent ce ameninta Dexia, a doua banca franco-belgiana si ajutorul acordat de mai multe institutii germane bancii Hypo Real Estate, aflata in criza de lichiditati, sunt cele mai importante informatii care au amplificat luni panica din piete.

Si asta in conditiile in care, de peste Ocean, anuntul ce ar fi trebuit sa calmeze pietele, cel privind asteptata aprobare de catre Congres a planului financiar de 700 de miliarde de dolari al administratiei Bush, s-a dovedit a fi, pana la urma, un nou esec, Camera Reprezentantilor votand impotriva proiectului. Sub acest val de informatii negative, investitorii nu au mai fost „miscati” nici macar de rezolvarea, cel putin temporara, a problemelor falimentarei Wachovia, a patra banca de retail din SUA, ce va fi preluata de Citigroup.

Luni dupa-amiaza, un alt anunt surprinzator, dar care subliniaza viteza de raspandire a „cancerului financiar”, a venit tocmai din Islanda, unde guvernul a decis nationalizarea bancii Glitnir, cea de-a treia ca marime din aceasta tara, cumparand 75% din capitalul social al institutiei pentru 600 milioane de euro. Motivul – acelasi ca in toate exemplele de mai sus – banca a intrat in criza de lichiditate pe fondul „contaminarii” cu active „toxice”, nevandabile.

Romania: De la asigurari optimiste, la alerta maxima

Criza financiara care a devastat piata financiara din Statele Unite, transformand statul-adica contribuabilul american, de voie, de nevoie, in cel mai mare investitor, a trecut deja Oceanul, iar problemele din Europa tind sa se agraveze, spun analistii.

Daca pana nu demult, in privinta efectelor asupra Romaniei, asigurarile oficialilor mergeau pe o nota optimista, in ultimele zile, tonul a devenit ceva mai „negru”. Insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat vineri, la Cluj, ca actuala criza financiara este mai puternica decat se estima si ca ar putea afecta inclusiv adoptarea monedei euro in 2014.

„Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana atunci”. Potrivit lui Isarescu, BNR se afla in alerta pentru a atenua aceste efecte negative.

Chiar daca are un sistem bancar construit „sanatos”, fara active „toxice”, cum l-a caracterizat guvernatorul, Romania ar putea fi afectata de criza de lichiditate, in conditiile in care bancile isi iau cei mai multi bani din Occident, spun specialistii.

Romania nu este o piata dezvoltata din punct de vedere financiar, iar bancile din Occident se feresc sa crediteze bancile de aici. Iar daca o fac, banii pentru creditele romanilor in euro vin mai greu si sunt mult mai scumpi”, spune Marko Mrsnik, analist al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor’s.

„Ca sa reziste, bancile din Romania sunt nevoite sa mareasca, la randul lor, dobanzile”, a mai spus analistul.

[quote= Marko Mrsnik, analist Standard&Poor’s]Este de asteptat ca in continuare conditiile de creditare sa fie aspre, iar costurile sa se majoreze. Pentru Romania acest lucru este relevant, avand in vedere dezechilibrele externe si nevoile de finantare[/quote].
Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseel, a estimat insa ca scumpirea creditului va fi una temporara.

Romania este izolata de efectele crizei. Majorarea dobanzii cheie de catre banca centrala protejeaza bancile care sunt oricum, ceva mai conservatoare. Impactul crizei se va resimti doar pe termen scurt in special asupra preturilor creditelor care vor fi ceva mai ridicate si a imprumuturilor mari”, a declarat Bruynseel.

Sa fie oare doar o chestiune de conjunctura? Specialistii de la Economist Intelligence Unit sunt ceva mai sceptici.

In ultima prognoza globala, economia Romaniei este vazuta ca una dintre cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale, in conditiile in care marea majoritate a datoriei externe este in euro, iar deficitul de cont curent este urias. In plus, cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la circa 30% din PIB.

„Romania a imprumutat sume considerabile de bani din strainatate in ultimii ani. Aceste fonduri au fost un factor de crestere economica. Este foarte putin probabil ca economia sa poata continua sa creasca in ritmul actual, in contextul reducerii fluxurilor de capital. Moody’s nu se asteapta la o criza economica, dar estimam la o incetinire puternica a avansului in urmatoarele 6-12 luni”, a declarat, in context, Kenneth Orchard, vicepresedinte al Moody’s Investors Service.

Danske Bank: Leul, moneda cea mai supraevaluata din tarile emergente

Dincolo de scumpirea creditelor, efectele se resimt si in ceea ce priveste moneda nationala care, luni, a atins din nou nivelul de 3,7 lei/euro, cel mai ridicat curs din ultimele sase luni.

Analistii economici spun ca deprecierea leului nu este una surprinzatoare, ea venind pe fondul crizei financiare mondiale. Dealerii spun ca investitorii sunt destul de sceptici in privinta intregii regiuni, motiv pentru care cumpara foarte multa valuta.

Analistii de la Danske Bank estimau, de altfel, recent, ca „leul este cea mai supraevaluata moneda din toate pietele emergente pe care le urmarim. Unele dintre modelele noastre arata faptul ca leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%„.

„Romania este penalizata de investitorii straini deoarece are cele mai slabe calificative oferite de agentiile de rating, in randul pietelor din regiune”, a mentionat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raifeisen Bank Romania.

Specialistii estimeaza, in acest context, noi scaderi pentru moneda nationala. De altfel, si Comisia Nationala de Prognoza vede un curs mediu al euro, in acest an, de 3,63 lei, cu 8 bani mai mare fata de estimarea initiala.

Investitii mai putine, locuri de munca mai putine

Scumpirea creditarii si deprecierea monedei nationale, ce se vor adauga recesiunii economico-financiare mondiale, ar putea afecta destul de grav economia romaneasca, estimeaza specialistii.

Exporturile ar putea avea de suferit, pe fondul scaderii cererii externe, importurile vor creste pe fondul reducerii investitiilor, adica a ofertei, iar deficitul balantei de plati se va adanci si mai mult. In plus, preturile utilitatilor vor creste, iar somajul va lua locul crizei de locuri de munca. In domeniul industrial, cel mai mult vor avea de suferit constructiile, in prezent cel mai dinamic sector al economiei, spun specialistii. In noile conditii, investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a deschide noi afaceri. Iar acest lucru va afecta intreaga economie, cu efect direct asupra cresterii economice.

[quote=Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania]Constructiile au nevoie de finantare, pe care o obtin de la bancile din Romania, care apeleaza la resursele bancilor mama din strainatate, care sunt afectate de criza financiara. Efectele cresterii costurilor bancare se resimt deja in economie[/quote]

Andrei Apetrei, directorul general al companiei Quantum Management & Consulting, a explicat ca efectul direct va fi o reducere a investitiilor si o scadere a profitabilitatii sectorului constructiilor, mai ales in imobiliare. Lucru care deja se intampla, mai multi dezvoltatori renuntand la proiectele din Romania, estimate la cateva miliarde de euro.

„Nu poate exista o cadere efectiva a pietei, ci o incetinire sau o relansare. In acest moment, piata imobiliara din Romania este la maturizare si nu prezinta simptomele unei caderi”, a declarat, recent, reprezentantul QCM.

Pe ansamblu, da asigurari presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominic Bruynseel, piata imobiliara nu va avea de suferit din cauza ieftinirii din ultima perioada a apartamentelor pentru ca „cererea este oricum puternica si va sustine cresterea pietei imobiliare, care se va ajusta in perioada urmatoare”.

Directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Neocasa, Georgiana Sandu, a declarat, in context, ca lansarea unor noi produse bancare ar putea revigora vanzarile de locuinte, dupa ce in prima parte a anului numarul de tranzactii imobiliare a fost mult mai mic decat in perioda similara a anului trecut.

Criza se va extinde si in 2009

Specialistii estimeaza ca criza globala se va extinde si in 2009. Alan Greenspan, fost presedinte al Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, a estimat, recent, ca SUA va intra in recesiune, ceea ce va afecta intreg spectrul economic global.

Economistii spun ca ceea ce se intampla acum in economia mondiala se aseamana in linii mari cu marea depresiune economica din 1929. Atunci, o criza financiara s-a transformat in criza economica mondiala, care a dus la caderi ale productiei, falimente in cascada si un somaj extrem de ridicat.

[quote=Dominique Strauss-Kahn, director general FMI]Etapa cea mai grava a crizei financiare internationale ar putea avea loc de acum inainte si tot mai multe institutii importante din acest sector s-ar putea confrunta cu dificultati in urmatoarele luni[/quote]
Autoritatile de la Bucuresti realizeaza pericolul, estimand ca in 2009, cresterea economica se va reduce.

Dupa ce, acum doua saptamani, anunta ca Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala, turbulentele inregistrate pe bursele romanesti fiind cauzate de nevoia de lichiditati a investitorilor straini, care au fost nevoiti sa vanda participatiile si nu de o scadere a increderii in economia tarii, premierul Tariceanu si-a revizuit major declaratiile.

„S-ar putea ca anul viitor sa avem o crestere economica mai mica decat anul acesta, este foarte posibil”, a declarat Tariceanu intr-un interviu acordat TVR, referindu-se la efectele pe care le-ar putea avea criza financiara din SUA asupra economiei romanesti.

Premierul a adaugat ca alte efecte ar putea fi o criza a lichiditatilor si o scumpire a creditului, dar ca economia Romaniei, in ansamblu, nu este expusa major efectelor crizei financiare internationale.

Cresterea economica se va situa intre 8,5% si 9,1% anul acesta, conform estimarilor autoritatilor.