Cand ar putea incepe exploatarea aurului la Certej

14 Dec, 12:37 • Redactia DailyBusiness
Canadienii de la Eldorado Gold ar putea incepe exploatarea aurului de la Certej peste doi ani, cel mai devreme.
Cand ar putea incepe exploatarea aurului la Certej

Canadienii au deja avizul de la Ministerul Mediului, le mai trebuie doar autorizatie de constructie. De asemenea, trebuie construit drumul de acces pentru camioanele de mare tonaj, transmite Digi 24.

Cele 450 de hectare de teren unde urmeaza sa se faca exploatarea se suprapun pe un sit natural protejat. Exploatarea aurului se va face cu cianuri.

Astfel, daca proiectul Rosia Montana a ramas, deocamdata, in stand-by, resursele aurifere ale judetului Hunedoara au primit unda verde pentru exploatare. Canadienii vor putea demara Proiectul Certej, pentru ca Ministerul Mediului a renuntat subit la procesul in care cerea anularea avizului emis, in iulie 2012, de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara.

Exploatarile aurifere de la Certej au fost cuprinse de canadienii de la Eldorado Gold intr-un proiect a carui valoare a fost estimata la 200 milioane de euro. Lucrarile presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona, precum si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. 

Reziduurile rezultate in urma prelucrarilor, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate – potrivit proiectului tehnic – intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 hectare.  

Reprezentantii Ministerului Mediului nu au oferit pana acum explicatii legate de aceasta decizie.

In continuare proiectul trebuie sa parcurga urmatoarele etape, potrivit unui raspuns al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului remis la solicitarea totb.ro:

– scoaterea din circuitul silvic a suprafetei de padure care urmeaza sa fie defrisata, operatiune de durata de aproape 1 an si care va face obiectul unui acord de mediu separat si se va finaliza cu o hotarare de guvern, fiind vorba de o suprafata mai mare de 100 ha
– obtinerea Autorizatiei de constructie de la Consiliul Judetean Hunedoara
– constituirea garantiilor de mediu pentru fiecare dintre cele trei componente (1.cariera de extragere a minereurilor, 2.uzina de preparare, 3.depozitele de deseuri miniere)
– constituirea garantiilor financiare pentru intreaga investitie.