Cand se finalizeaza investigatiile declansate de catre CE si Concurenta in cazul Hidroelectrica

23 Jun, 18:07 • Redactia DailyBusiness
Investigatiile Consiliului Concurentei (CC) si Comisiei Europene (CE), declansate in cazul Hidroelectrica, ar putea fi incheiate pana la sfarsitul acestui an, a declarat duminica Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
Cand se finalizeaza investigatiile declansate de catre CE si Concurenta in cazul Hidroelectrica

“La ora actuala, exista doua investigatii ale Comisiei Europene pe subiectul Hidroelectrica si o investigatie a Consiliului Concurentei. Noi ne uitam si aplicam Legea Concurentei din Romania. Ne uitam daca nu cumva contractele pe termen foarte lung au inchis piata concurentiala, adica nu au mai permis intrarea altor actori pe piata. In mod normal, investigatia pe Hidroelectrica ar trebui sa o finalizam undeva la sfarsitul acestui an, dar avem niste probleme tehnice din punct de vedere juridic. Suntem blocati in instanta, ni se blocheaza accesul la anumite documente de catre avocatii traderilor sau ‘baietilor destepti’, cum li se mai spune”, a spus Chiritoiu, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste investigatia forului european, care urmareste doua aspecte, rezultatele pot aparea in cursul acestui an. 

“Comisia Europeana are si ea o investigatie impartita in doua: se uita la ALRO si la Mittal, pe de o parte, si la traderi si cateva companii de stat, gen Termoelectrica, pe de alta. Practic, se analizeaza daca nu cumva energia vanduta la preturi aparent scazute de catre Hidroelectrica nu reprezinta o forma de ajutor de stat catre cei care au avut contracte. Dupa informatiile mele, Comisia este destul de aproape sa dea un verdict si cred ca, undeva in acest an, vom avea raspunsul de la Bruxelles”, a afirmat seful CC. 

Hidroelectrica a intrat in insolventa in data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012. Termenul de iesire din insolventa a companiei este de 26 iunie 2013. 

Recent, administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, a anuntat ca datoria Hidroelectrica catre creditori este, in prezent, cu 1,2 miliarde lei mai mica decat sumele solicitate la momentul deschiderii procedurii de insolventa, compania urmand sa achite catre creditori suma de 3,59 miliarde lei, in timp ce alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie. 

Pana in prezent, un numar de 75 de creditori carora li s-au respins creantele au formulat contestatii la Tabelul Preliminar intocmit de administratorul judiciar al Hidroelectrica, iar cuantumul solicitarilor in bani este de 1,9 miliarde lei.

Citeste si Borza raspunde atacului femeilor din PDL: Hidroelectrica nu este o societate de lauze