Cat la suta din productie exporta cramele din Romania

17 Mar, 13:32 • Redactia DailyBusiness
În perioada 13-15 martie a avut loc Prowein (Dusseldorf - Germania), cel mai mare târg internaținal din industria vinului, unde Romania a fost prezentă cu câteva standuri.
Cat la suta din productie exporta cramele din Romania

Astfel, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri
din România (APEV) și Estica Wines – Romanian Wine Promotion Association au
reunit peste 23 de crame din România pe care le-au promovat în fața celor
55.000 vizitatori din toată lumea.

De asemenea, au fost și producatori care au
avut standuri proprii, precum Cramele Vinarte care și-a prezentat vinurile în
locațiile Estika Wines și VINUM (Europas Weinmagazin – revistă de specialitate
din Germania), Crama Stirbey care s-a aflat, de asemenea, la standul VINUM și
Crama Recaș care a avut stand propriu. În total au participat 6200 de expozanți
din 59 de țări.

„Prowein a devenit de-a lungul timpului târgul de referință
din industria viticolă unde se stabilesc tendințele în materie de achiziții
pentru importatorii și distribuitorii de vinuri din întreaga lume.” spune Alina
Iancu, fondator CrameRomania.ro și ReVino.ro,
care a fost prezentă la evenimentul din Germania și a discutat cu expozanții.

Pentru cramele din România, expunerea la Prowein asigură un
nivel de vizibilitate pe care altfel nu l-ar avea, precum si atingerea unui
nivel de exporturi constant. Germania este una dintre piețele de vânzare a
vinurilor pentru producătorii locali, pe lângă Anglia, Italia, Belgia sau Olanda.

„Eforturile realizate de crame pentru a avea expunere
internațională sunt mari în ultimii ani, iar standurile României la Prowein au
atras vizitatori, dar, cu toate acestea, potențialul pentru exporturi nu este
încă la nivel satisfacator. Mai este loc de creștere, mai ales că în România
sunt crame care concurează pe piața internațională cu vinuri de calitate.” continuă
Alina Iancu.

În total, conform reprezentanților oficiali, Cramele Recaș, Oprișor și Halewood exportă aproximativ 50% din producție, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu 40%, SERVE peste 43%, urmate de Petro Vaselo și Crama Ceptura cu 30% si Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey și Cotnari cu procente între 8 și 27%.

Fiecare proprietar se raportează la dimensiunea terenului viticol pe care îl are și la cantitatea de vin produsă anual.

Citeste si Senator Wine: E un cliseu intern faptul ca vinurile romanesti au o traditie recunoscuta in afara. Nu e nici pe departe asa