- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului

01 Mar, 08:23 • Redactia DailyBusiness
Cresterea pretului benzinei la pompa la 6 lei pentru un litru este posibila doar in conditiile in care cotatia petrolului ar depasi recordul de 147 dolari/baril.
Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului

Situatiile tensionate aparute in Orientul Mijlociu si nordul Africii ii determina pe analisti sa descrie scenarii ingrijoratoare privind evolutia exploziva a preturilor la combustibili in perioada urmatoare.

Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, se vinde cu 112 dolari barilul, dupa ce se apropiase de 120 saptamana trecuta.

Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 dolari barilul. Cele mai multe prognoze iau in discutie depasirea recordului atins in 2008, cand pretul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril. In conditiile in care ponderea pretului petrolului in pretul de vanzare a benzinei catre consumatori, la pompa, este in jur de 35-40%, la un pret mediu de 5 lei/litru, valoarea titeiului este de aproximativ 2 lei.

In aceasta situatie rezulta ca, in cazul unui scenariu pesimist, daca cotatia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, pretul benzinei la pompa nu ar trebui sa depaseasca 6 lei, iar la o cotatie extrema de 200 dolari/baril, pretul benzinei ar urca la 7 lei.

In extrema cealalta, luand in calcul o ipoteza mai putin viabila, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, pretul benzinei la pompa ar fi de 4 lei/ litru, relateaza Romania Libera.