- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cauzele intrarii in insolventa a companiei Hidroelectrica

17 Aug, 14:31 • Redactia DailyBusiness
Hidroelectrica a intrat in insolventa din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", managementului deficitar, investitiilor neperformante si secetei prelungite, dar si a altor factori, potrivit raportului administratorului judiciar al companiei, Euro Insol.
Cauzele intrarii in insolventa a companiei Hidroelectrica

Alte cauze au fost costurile cu apa uzinata, contractul colectiv de munca si achizitia de energie de la terti.

„Probabil multi se asteptau ca acordurile cu asa zisii baieti destepti sa fie cauzele exclusive ale insolventei. Imi pare rau sa-i dezamagesc, mai sunt alte opt cauze”, a declarat Remus Borza, seful Euro Insol.

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea in insolventa a companiei de stat, potrivit [url= http://www.mediafax.ro/economic/care-au-fost-cauzele-intrarii-in-insolventa-a-companiei-hidroelectrica-9955147]Mediafax[/url].

Hidroelectrica [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/hidroelectrica-activeaza-clauza-de-forta-majora-din-cauza-secetei-79357/]a activat[/url], din cauza secetei, clauza de forta majora in contractele de vanzare a energiei electrice, incepand cu data de 7 august, ora 00.00.

[b]Pierderi 1,1 miliarde de euro in ultimii 6 ani[/b]

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu ‘baietii destepti’ au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006-2012, a declarat, vineri, Remus Borza, reprezentatul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/142958-Pierderile-Hidroelectrica-au-insumat-11-miliarde-de-euro-in-ultimii-sase-ani.html]Agerpres[/url].

„Sunt cele zece contracte bilaterale incheiate in 2002, 2003 si 2004, pe o perioada de zece ani de zile si o buna parte dintre ele au fost prelungite in 2009 pana in 2018, respectiv chiar 2019. Daca la inceput aceste contracte au fost benefice Hidroelectricii, si trebuie sa recunoastem si acest aspect, in sensul in care cel putin in perioada 2003-2004 pretul din aceste contracte era net superior pretului de pe piata reglementata care, la vremea respectiva, gravita in jurul valorii de 5-7 dolari/megawatt nu mai putem spune acelasi lucru incepand cu anii 2004, 2005 si cu predilectie in 2006”, a afirmat Borza.

„Daca ne raportam doar la perioada 2006-2012, de cand avem anumite repere de pret, de cand a devenit operationala si functionale cele doua piete majore – Piata concurentiala a contractelor bilaterale si Piata zilei urmatoare – atunci sigur ca putem afirma ca aceste contracte au prejudiciat cu echivalentul a 1,1 miliarde euro Hidroelectrica, doar pe ultimii sase ani”, a adaugat el.