Ce cumpara marile firme. Cele mai atractive industrii pentru achizitii

11 Apr, 13:05 • Redactia DailyBusiness
Nivelul tranzactiilor de fuziuni si achizitii din Romania  ar putea creste anul acesta, estimeaza specialistii in domeniu. Vezi care ar putea fi principalele sectoare in atentia investitorilor.
Ce cumpara marile firme. Cele mai atractive industrii pentru achizitii

Firma internationala de avocatura CMS si EMIS (Serviciul de informatii despre pietele emergente) DealWatch au anuntat miercuri lansarea raportului „Emerging Europe: M&A Report 2011”.

Potrivit acestuia, numarul tranzactiilor M&A inregistrate in Europa Centrala si de Est, in anul 2011, s-a apropiat de 3.800, crestere de aproape 12% fata de anul precedent.

Acest numar depaseste nivelul record atins in 2008, cand au fost raportate 3.723 de tranzactii. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor a ramas la acelasi nivel in anul 2011, insumand 150 miliarde euro si mai putine mega-tranzactii decat in 2010.

In 2011, cel mai atractiv sector pentru investitori a fost cel industrial, cu 753 de tranzactii, aproape 20% din numarul total inregistrat. Finantele si asigurarile au fost urmate indeaproape de sectoarele de servicii si de comert (cu 409, 396 si, respectiv, 392 de operatiuni). In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor, mineritul a ocupat prima pozitie contribuind cu aproape o treime din valoarea acestora. Pe locul al doilea s-au clasat finantele si asigurarile cu peste 12% din valoarea totala, in timp ce sectorul industrial a ocupat locul al treilea cu putin peste 11%.

„Anul care tocmai s-a incheiat a produs un flux constant de tranzactii in regiune, desi acestea au continuat sa fie tergiversate, iar riscul nesemnarii contractelor sau al nefinalizarii tranzactiilor ramane mare”, a declarat Helen Rodwell, Head of the CMS CEE Corporate Practice.

Aceasta a adaugat ca bancile au jucat un rol si mai important in rezultatul exercitiilor de due dilligence (analize-diagnostic) si al structurarii tranzactiilor, avand in vedere ca finantarea a ramas limitata, iar practicile de imprumut ale bancilor au fost mai precaute ca niciodata.

„Abilitatea cumparatorilor de a gestiona cosul valutar si de a se proteja impotriva fluctuatiilor cursului de schimb in cazul tranzactiilor transfrontaliere a devenit un avantaj strategic in ultimele 12 luni”, a mai spus Rodwell.

Si Boris Maleshkov, DealWatch Editor-In-Chief, a spus ca in 2011 activitatea M&A a fost in crestere, dar valoarea companiilor a scazut, in comparatie cu cea din 2010 si multe dintre operatiuni au fost blocate din cauza anxietatii generate de criza din zona euro.

„Totusi, incertitudinea pare sa se disipeze si suntem optimisti in ceea ce priveste volumul fuziunilor si achizitiilor in 2012. Este foarte probabil ca Polonia si Rusia sa inregistreze intensificari ale activitatii in acest an, datorita stabilitatii mediului macroeconomic, imbunatatirii conditiilor de finantare si programelor ambitioase de privatizare”, a adaugat Maleshkov.

Horea Popescu, Co-Head of the Corporate Practice in Romania, a comentat cu privire la piata M&A din 2012.

„Se pare ca este posibil sa asistam la o accelerare a nivelului tranzactiilor din Romania in 2012. Probabil ca cele mai atractive sectoare pentru achizitii vor fi cel industrial, agricol, energetic, minier, telecomunicatii si media. Insa, orice crestere in activitatea M&A va depinde foarte mult de sustinerea procesului de recuperare economica a Romaniei. Din pacate, ne confruntam cu o perioada incerta si va fi nevoie sa asteptam pentru a vedea in ce masura factorii economici si politici vor avea impact asupra pietei anul acesta”, a spus Popescu.

Aria geografica a Europei Emergente cuprinde: Albania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

CMS opereaza in 30 de tari, cu 54 de birouri in Europa Centrala si de Vest si dincole de granitele acestora. Firma a fost infiintata in 1999 si cuprinde astazi 600 de parteneri si peste 2.800 de avocati. CMS are sediul in Frankfurt, Germania.