Ce ii impiedica pe tineri sa cumpere terenuri agricole

23 Jun, 09:33 • Redactia DailyBusiness
Lipsa capitalizării și accesul dificil la credite sunt doar câteva din piedicile care blochează achiziția de terenuri de către tinerii fermieri români. Situația este și mai gravă în cazul tinerilor antreprenori, a căror activitate se bazează în general pe credite. De cumpărat terenuri nici măcar nu se pune problema, pentru că nu doar că nu au resurse financiare, ci dimpotrivă ei sunt plini de datorii pe fondul întârzierii subvențiilor.
Ce ii impiedica pe tineri sa cumpere terenuri agricole

„Cu ce să cumpărăm? Băncile nu ne vor da un credit. Subvențiile pe porc se duc pe anul următor, la un an și jumătate. Când ăștia mi-au dat mie adeverință de subvenție, eu mă duc să le cer credite ca să cumpăr terenuri? Ministerul nu-mi acoperă nici măcar adeverințele de anul trecut. Mi le acoperă la un an și jumătate. Pe ce să cumpărăm? Nu pot cumpăra nici măcar terenurile pe care le am în arendă. (…) Noi suntem crescătorii și producătorii români tineri, care avem până în 500 ha, care nu avem cu ce să ne acoperim datoriile și nu avem cu ce supraviețui din cauza unei guvernări de șase luni «extraordinare».

Supraviețuim datorită furnizorilor care ne creditează, a vecinilor care ne ajută, că românii n-au uitat să fie oameni, în provincie. Și asta nu pentru că avem bani. Dintr-o exploatație de o sută și ceva de hectare, am luat doar un sfert din bani. Cu ce să cumpăr teren la ora asta, când eu nu reușesc să-mi acopăr nici datoriile? Ce să mai dăm bani ADS-ului să răscumpere terenuri când noi nu luăm nici banii care trebuie luați de fermieri?”, a declarat Larisa Ene, un tânăr fermier din Râmnicu Sărat care deține o fermă de porci, în cadrul conferinței organizate de Agrostandard.ro la ASAS având ca temă vânzarea de terenuri, potrivit agroteca.ro.

Citeste si De ce isi asigura romanii terenurile arabile