- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce performante financiare raporteaza bancile listate la BVB

11 Apr, 12:56 • Redactia DailyBusiness
În contextul în care performanțele sectorului financiar-bancar, unul dintre motoarele economiei, dictează în bună măsură evoluția unui număr semnificativ de sectoare adiacente, merită să înțelegem mai bine performanțele financiare ale băncilor listate pe BVB. Detalii mai jos, în analiza Tradeville.
Ce performante financiare raporteaza bancile listate la BVB


BRD

 a raportat un profit net preliminar aferent anului 2017 în valoare de 1.414 mld. RON, în creștere cu 85% față de anul precedent. Cu un model de business în expansiune, confirmat de numărul de clienți activi care a crescut cu 41.000 față de anul trecut, BRD-Groupe Societé Generale a înregistrat o creștere a veniturilor nete din dobânzi de 8.38% la 1.72 miliarde RON respectiv o scădere a veniturilor nete din comisioane de 1.2% la 763 milioane RON (scădere determinată de noile reglementări adoptate atât la nivelul UE cât și la nivel național), la nivel general banca înregistrând o creștere a veniturilor operaționale excluzând elementele necurente (câștiguri din active financiare disponibile pentru vânzare) de 4.1% la 2.77 mld. RON.  

Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar de 1.24 mld. RON, în scădere cu 2.74% față de cel înregistrat în anul precedent. Pentru TLV, anul 2017 a fost caracterizat de două achiziții importante, Bancpost prin intermediul căreia compania și-a mărit cota de piață și achiziția Victoria Bank din Republica Moldova prin intermediul căreia TLV și-a extins activitatea dincolo de granițele României.  În 2017, compania a raportat o creștere a veniturilor nete din dobânzi de 7.16% la 1.89 mld. RON, în timp ce veniturile din comisioane s-au majorat la rândul lor cu 14.74% la 626.7 mil. RON. 

Erste Group Bank a raportat un profit net preliminar de 1.66 mld. EUR, în creștere cu 8.5% față de rezultatul aferent anului 2016. Grupul Erste își desfășoară activitatea în șapte țări din Europa Centrală și de Est (Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia și Austria) în care mediul macroeconomic în 2017 a fost unul solid, ceea ce a permis băncii să înregistreze costuri reduse ale riscului și a indus politici monetare ce au început să între în etapa de normalizare, toți acești factori influențând evoluția grupului Erste în anul 2017. 

Patria Bank a raportat o pierdere netă preliminară de 42.17 mil. RON, în creștere cu 10% față de pierderea înregistrată în anul 2016. De menționat faptul că Patria Bank, în actuala sa formă, s-a constituit în 2017 prin fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica și fosta Patria Bank, motiv pentru care în exercițiul financiar încheiat cele două bănci și-au desfășurat activitatea separat timp de 4 luni și apoi 8 luni împreună ca instituție fuzionată. Ca atare, rezultatul global aferent lui 2017 este format din consolidarea rezultatelor  globale 12 luni PBK + 12 luni BCC, urmând ca el să fie raportat la cel din 2016 sub aceeași metodologie.