Finante-Banci

Ce venituri si cheltuieli au avut romanii in al doilea trimestru

06 Oct, 10:40 • Redactia DailyBusiness
Veniturile totale ale populatiei s-au situat in trimestrul al doilea la 2.452 de lei in medie pe gospodarie, din care veniturile banesti au reprezentat 85,1%, in timp ce cheltuielile gospodariilor au fost de 2.210 lei, consumul avand o pondere de 72,5%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Ce venituri si cheltuieli au avut romanii in al doilea trimestru

Veniturile medii lunare care au revenit unei persoane au
fost de 919 lei din totalul de 2.452 de lei pe gospodarie.
 
 
Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.087 lei lunar pe
gospodarie (782 lei/persoana), iar veniturile in natura de 365 lei lunar pe
gospodarie (137 lei/persoana). Salariile si celelalte venituri asociate au
format cea mai importanta sursa de venituri, de 51,2% din veniturile totale ale
gospodariilor.
 
 

„La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au
contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24,4%), veniturile
din agricultura (3,9%), veniturile din activitati neagricole independente
(2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei
(1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,9%), in
principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse
proprii (13,2%)”, se arata in comunicatul INS.
 
 

Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au
fost cu 33,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,4% mai
mari fata de ansamblul gospodariilor.
 
 

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie
de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura
reprezentand 7,3% din total.
 
 

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a
reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 36,3% din totalul
veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (26,6% din totalul veniturilor) a
fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse
proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,7% din veniturile
totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea
veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (30,0%) si
celor din prestatii sociale (25,8%).
 
 

Gospodariile au cheltuit lunar, in medie, 2.210 lei, din
care unei persoane a revenit 828 lei, si au reprezentat 90,1% din nivelul
veniturilor totale.
 
 

Principalele destinatii ale cheltuielilor sunt consumul de
bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia
publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma
impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi
legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii
pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare).
 
 

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea
sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar
productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere de 0,4% in
cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.
 
 

In timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al
cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 429 lei,
cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 47 lei.
 
 

„Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 42,3% din
cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din
resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din
resurse proprii a acoperit 18,7% din cheltuielile pentru consumul
alimentar”, se precizeaza in comunicatul INS.
 
 

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au
reprezentat, in medie, 41,3% din consumul gospodariilor.
 
 
Consumul pentru locuinta (apa, energie electrica si termica,
gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei) a
avut o pondere, in trimestrul al doilea, de 19,5% din cheltuielile totale de
consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta, cea mai mare pondere au avut-o
cheltuielile necesare functionarii si incalzirii acesteia (15,6%). La polul
opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele
si restaurante (1,5%) si cele pentru educatie (0,5%).