Finante-Banci

Cele mai multe schimburi comerciale: China a depasit SUA in 2012

10 Feb, 15:00 • Redactia DailyBusiness
China a devenit anul trecut tara cu cele mai mari schimburi comerciale, importuri plus exporturi, din lume, depasind astfel Statele Unite, care au dominat comertul global dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cele mai multe schimburi comerciale: China a depasit SUA in 2012

Exporturile si importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, a anuntat recent Departamentul Comertului de la Washington. Administratia vamilor din China a informat in ianuarie ca tara a inregistrat in 2012 schimburi comerciale in valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari, transmite Mediafax.

Ascensiunea comerciala a Chinei ofera celei mai mari economii asiatice o influenta tot mai mare. Procesul ameninta cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale, pe masura ce China devine cel mai important parterner comercial pentru tari intre care Germania. Cea mai mare economie din Europa va exporta de doua ori mai mult in China decat in Franta, afirma Jim O’Neill, presedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.