Cele mai profitabile afaceri in criza. De la recuperatori, la covrigari si afaceri cu case de amanet

08 Aug, 00:07 • razvan.codorean
Teoria economica afirma ca, atunci cand cineva pierde, exista intotdeaua cineva care castiga. In Romania doborata de recesiune, exista afaceri care merg, paradoxal, din ce in ce mai bine. Potrivit specialistilor, printre business-urile cu potential din aceasta perioada sunt cele din sectorul consultantei financiare de criza, retailului cu discount, fast-food-ului si imprumuturilor non-bancare (amanet).
Cele mai profitabile afaceri in criza. De la recuperatori, la covrigari si afaceri cu case de amanet

Una dintre cele mai de succes afaceri, in perioada de criza, se bazeaza tocmai pe efectele dure ale acesteia, spun specialistii. In conditiile in care [b]numarul falimentelor s-a triplat[/b], iar incidentele de plata, potrivit Coface, au crescut cu 500%, [b]firmele de recuperare de creante[/b] au devenit adevarate „[b]vedete ale crizei[/b]” fiind cautate tot mai des de companii si banci, in tentativa de a scapa de afacerile „toxice”.

De la credite neachitate la timp, la facturi emise si neplatite, piata recuperarii de creante a crescut spectaculos, iar comisioanele percepute de aceste firme au explodat pana spre 30%.

Potrivit expertilor, pe fondul crizei, este de asteptat ca numarul firmelor care vor apela la servicii de recuperare de creante sa creasca, in conditiile in care indisciplina financiara a atins cote alarmante.

„Comportamentul de plata al companiilor s-a deteriorat semnificativ. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste „aparate” ducând la intrarea in colaps”, a declarat consultantul economic Cristian Dinulescu.

Afacerea este considerata ca avand un mare [b]potential[/b], motiv pentru care mai multe fonduri de investitii s-au implicat in piata, cumparand, prin intermediul acestor companii, datoriile restante ale multor firme la preturi foarte mici, care, pe viitor, le pot transforma in active extrem de valoroase.
[quote= Mihaela Lupu, partener la firma de consultanta Kallista Finance]Daca pana nu demult cautam noi clientii, acum acestia ne cauta pe noi[/quote]
Specialistul considera ca, pe masura ce criza se va adanci, vor iesi la inveala creantele neperformante, pe care, deocamdata, le „[b]ascund[/b]” prin tehnici de reesalonare si de refinantare.

Bancile evita sa vorbeasca despre „creditele toxice” care au inundat piata bancara in ultimii ani – finantari acordate pentru imobile supra-evaluate, care, in cazul unor executari silite, nu mai valoreaza nici jumatate din suma garantata la banca.

[b]Casele de amanet, la mare cautare[/b]

Printre business-urile care cresc foarte puternic in aceasta perioada sunt casele de amanet, cele de pariuri sportive, farmaciile si unitatile de fast-food.

De exemplu, in cazul caselor de amanet, a ajuns sa se deschida aproape cate una in fiecare zi. Profiturile din amanet pot ajunge si la 500%, spun patronii, in conditiile in care numarul romanilor care au probleme cu banii creste de la o luna la alta.

Potrivit datelor Bancii Nationale, in prezent sunt inregistrate 1.936 de case de amanet. Practic, in ultimii ani, s-a deschis cel putin o casa pe zi, asta dupa ce in 2009 s-au infiintat nu mai putin de 300, iar in 2008, se infiintasera doar 185 de astfel de afaceri.

Cele mai multe sunt in Bucuresti, urmat de Constanta, Galati, Brasov si Cluj.
Cei mai multi investitori in acest gen de business sunt insa cei care aveau deja deschise case de schimb valutar, exploatand astfel la maxim spatiul pe care il au la dispozitie.

Si casele de pariuri inregistreaza afaceri in crestere in aceasta perioada.  Le vezi la tot pasul, iar numarul clientilor a crescut proportional cu adancirea saraciei.

Mirajul castigurilor peste noapte este intretinut cu succes de campaniile agresive de publicitate duse in mass-media.  

„Din datele estimative, putem vorbi de o piata de 500 milioane de euro in prezent, care creste cu procente importante de la an la an. In 2-3 ani, isi va dubla valoarea”, declara, anterior, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR).

„Valoarea pietei ar putea fi chiar mai mare. Sunt sute de mii de jucatori online care platesc sume de ordinul milioanelor de dolari lunar pe jocurile online de poker, black-jack, ruleta etc. Este aproape imposibil sa aduni toate tranzactiile facute pe acest segment”, afirma Constantinescu.  

[b]Franciza, sau cum sa vinzi mancare ieftina[/b]

Potrivit specialistilor, o alta investitie rentabila in aceasta perioada este in francizele din domeniul alimentatiei publice, de la fast-food-uri la patiserii si home-delivering.

„Cum imobiliarul s-a prabusit, iar vanzarile din mall-uri au scazut, multi dintre cei care investeau in astfel de afaceri s-au reorientat, iar sectorul de fast-food este printre cele mai cautate”, a explicat Constantin Anton, presedintele Asociatiei Romane de Franciza.
[quote=Constantin Anton, presedintele Asociatiei Romane de Franciza]Cele mai cautate, in acest moment, in piata, sunt unitatile de genul patiserii, gogoserii, care necesita investitii minime de 5.000 de euro si care se adreseaza clientilor finali din segmentul mediu spre jos[/quote]
Un alt business care creste in aceasta perioada este, potrivit expertilor, cel din domeniul medical. De la cabinetul medical, la farmacii si pana la spitalele private, afacerile din domeniu par a fi [b]imune la criza[/b], dovada rezultatele financiare ale principalilor jucatori din domeniu.

De unde acest potential? Specialistii spun ca, in contextul in care serviciile medicale din clinicile de stat sunt tot mai slabe calitativ, tot mai multe companii si persoane fizice au ales sa incheie contracte cu clinici private, piata avand un potential de crestere de peste 20% in acest an.