- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

China vrea să cumpere El Salvador! Țara din America Centrală are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială

09 Nov, 09:32 • Gabriela Andreescu
El Salvador a primit o ofertă din partea Chinei pentru a ajuta națiunea din America Centrală să-și refinanțeze datoriile externe record, potrivit comandantului secund al președintelui Nayib Bukele.
China vrea să cumpere El Salvador!  Țara din America Centrală are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială

China s-a oferit să cumpere datoria suverană a El Salvadorului, țara din America Centrală care are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială.  „China s-a oferit să ne cumpere toată datoria dar trebuie să pășim cu grijă”, a declarat vicepreședintele El Salvadorului, Felix Ulloa, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”,a adăugat oficialul țării Central-Americane.

Deși Ulloa nu a detaliat mai mult, acesta este un indiciu că națiunea continuă să caute modalități de a evita neîndeplinirea obligațiilor de plată a datoriilor sale denominate în dolari.Nu este clar cum ar funcționa o astfel de înțelegere, deși este posibil ca China să ofere El Salvador un tip de finanțare, astfel încât națiunea să-și poată răscumpăra datoria de la deținătorii de obligațiuni, comentează publicația americană.

El Salvador, care a răscumpărat deja o parte din obligațiunile sale și s-a angajat să repete operațiunea, își propune să răscumpere mai multe în ianuarie, a spus Ulloa. Răscumpărarea ar avea loc probabil înainte ca obligațiunile de aproximativ 667 de milioane de dolari să ajungă la scadență în acea lună, a spus vicepreședintele El Salvadorului.

„Ministerul de Finanțe împreună cu banca centrală pregătesc condițiile celei de-a doua răscumpărări”, a spus el, invocând că națiunea ar putea folosi așa-numitele drepturi speciale de tragere, sau active de rezervă deținute la Fondul Monetar Internațional, pentru a finanța răscumpărarea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că nu era la curent cu această problemă atunci când a fost întrebat de jurnaliști, îăn cadrul unei conferințe de presă de la Beijing.

Președintele El Salvador, Nayib Bukele
Președintele El Salvador, Nayib Bukele

La sfârșitul lunii iulie El Salvador era în pericol să nu își mai poată onora obligațiile de plată, obligațiunile sale fiind tranzacționate la discounturi puternice după ce a adoptat în mod oficial bitcoin ca monedă în luna septembrie a anului trecut.

Parlamentarii din El Salvador au votat propunerea președintelui Nayib Bukele, un susținător fervent al criptomonedelor, cu 62 de voturi din 84 posibile.

Problemele financiare pentru țara central-americană au început, însă, înainte de această decizie de a se lansa pe piața criptomonedelor, bitcoin fiind adoptat ca monedă oficială tocmai pentru a încerca să revigoreze economia și evite comisioanele bancare mari plătite de cetățenii care lucrează în afara țării și trimit bani acasă.

Cu toate acestea, agenția S&P acordă acum un rating de CCC+ datoriei suverane a El Salvadorului, cu 7 niveluri sub cel recomandat pentru investiții.

În luna mai agenția Moody’s a plasat și mai jos în categoria „junk” ratingul El Salvadorului privind datoria sa publică.

Potrivit datelor agenției Bloomberg, guvernul din El Salvador a cumpărat în jur de 2.300 de bitcoini după ce a adoptat criptomoneda ca monedă oficială anul trecut, suferind acum după prăbușirea prețului criptomonedei în 2022.

Citește și: Putin părăsit chiar și de prieteni! Xi Jinping îl critică direct pe liderul de la Kremilin. China este împotriva războiului nuclear

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult