Claudiu Craciun: Guvernul Ponta va cadea pana la Craciun, daca trece Legea Minelor

10 Dec, 14:15 • Redactia DailyBusiness
Claudiu Craciun (foto), unul dintre liderii protestelor impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, spune ca Executivul condus de Victor Ponta va cadea pana la Craciun, daca va fi adoptata Legea Minelor.
Claudiu Craciun: Guvernul Ponta va cadea pana la Craciun, daca trece Legea Minelor

„Daca trece Legea Minelor va fi
revolta. Guvernul Ponta va cadea pana la Craciun”, scrie Claudiu
Craciun pe pagina sa de Facebook. 

Craciun este cunoscut drept unul dintre liderii protestelor de strada impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana si a gazelor de sist de la Pungesti. Este profesor universitar.

Protestatarii s-au mobilizat astazi in mai multe orase. La Bucuresti, zeci de persoane au intrat in sediul Avocatului Poporului, unde scandeaza „Uniti, salvam Rosia Montana” si „Nu capitulam”, cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.

Protestatarii au spus ca sunt nemultumiti de prevederile din Legea minelor si au cerut sa aiba o discutie cu Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, caruia vor sa ii ceara sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul actului normativ. 

In sediul Avocatului Poporului sunt aproximativ 30 de protestatari, in timp pe trotuarul din fata institutiei sunt alti 30 de manifestanti. Doua echipaje de jandarmi au fost trimise la sediul Avocatului Poporului, precum si politisti de la Politia Centrului Istoric.

Din 1 septembrie pana in 17 noiembrie, in fiecare duminica au avut loc proteste in Piata Universitatii din Capitala ale opozantilor proiectului minier de la Rosia Montana. Manifestantii au mers in mars pe mai multe strazi din Capitala, au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.

Legea minelor, legea special creata pentru Rosia Montana, a fost refacuta pentru a fi aplicabila la toate exploatarile miniere, insa prevederile abuzive raman – expropriere privata, trecerea peste avize, etc. 

Legea a fost redactata in secret, pusa ieri pe masa comisiei, astazi intra in plen pentru a fi votata urgent

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat ca Legea minelor care va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii. Iancu a mentionat ca aceaste lege se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.

„Aceasta lege poate fi numita Legea Rosia Montana doi, sau reloaded, sau Legea Rosia Montana sub acoperire. In ea sunt trecute toate drepturile si procedurile speciale, cu derogari, trecute in legea anterioara pe care am respins-o”, a acuzat in timpul dezbaterilor senatorul PDL Nicolae Vlad Popa. 

Acesta a sustinut ca o serie dintre modificarile propuse la Legea minelor ar incalca Constitutia. Intre acestea el a exemplificat prin obligativitatea societatii care opereaza in baza unei licente miniere sa aiba sediul social in localitatea in care are loc activitatea. 

Senatorul PDL a reclamat faptul ca prin modificarile propuse se ajunge la situatia in care in cazul concesiunilor si exproprierilor cetatenii nu mai au niciun drept, decizia fiind exclusiv la latitudinea Guvernului. 

„Este un text superficial si facut in interesul unei societati comerciale”, a sustinut Nicolae Vlad Popa. El a mai criticat faptul ca in Legea minelor se introducea redeventa pentru apa de izvor. „Ce cauta apa de izvor in legea minelor? Nu amestectam lucrurile ca sa facem bani din orice, si din apa de izvor. Nu o sa mai poti sa te aproprii de izvor in urma acestei legi”, a afirmat senatorul PDL.