- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Clientii ING au platit mai mult pentru asigurari: Prima medie a urcat cu 6% in 2011

09 Feb, 12:07 • Redactia DailyBusiness
Prima bruta medie pentru contractele de asigurari incheiate in 2011 a fost de 1.594 lei, cu 6%  mai mare comparativ cu anul precedent, au anuntat oficialii companiei ING Asigurari de Viata.
Clientii ING au platit mai mult pentru asigurari: Prima medie a urcat cu 6% in 2011

„2011 a continuat sa fie un an cu provocari, dificultatile aparute pe plan european incetinind revigorarea economica. Totusi, stabilizarea la nivel macro si imbunatatirea usoara a perspectivelor au avut un impact pozitiv asupra increderii consumatorilor si a resurselor alocate de acestia obiectivelor de protectie financiara si de economisire”, a declarat [b]Cornelia Aurelia Coman (foto)[/b], directorul general al ING Asigurari de Viata.

Volumul primelor brute subscrise de ING Asigurari de Viata era de 554,4 milioane lei la finele lui 2011, in crestere cu 2% fata de anul precedent.

In acelasi timp, compania a obtinut un profit brut estimat de 17,8 milioane lei, comparativ cu 46,7 milioane lei in 2010.

„Rezultatul este in linie cu cel bugetat si a fost influentat de un volum exceptional de investitii generate atat de proiecte anterioare cu impact asupra activitatii curente, cat si de initiative noi pentru cresterea beneficiilor oferite clientilor, profesionalizarea fortei de vanzare si automatizarea proceselor in vederea alinierii la noile standarde de raportare din domeniul asigurarilor”, se arata in comunicatul ING.

Valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 2,1 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 6% fata de anul anterior.

Suma asigurata medie pentru portofoliul de asigurari noi din 2011 a ajuns la 47.194 RON, in crestere cu 7% fata de anul precedent. 

Interesul clientilor pentru produse mai simple si solutii de diminuare a riscurilor, pe fondul volatilitatii pietei de capital, a continuat si in 2011, generand un apetit sporit pentru produsele traditionale, care ofera protectie si randamente garantate. Astfel, in vanzarile noi din 2011 ale ING Asigurari de Viata acest tip de contracte a reprezentat 67% din numarul total de polite subscrise.

Valoarea beneficiilor platite clientilor de ING in 2011 pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate a fost de 63,2 milioane lei, cu peste 18% mai mare fata de anul precedent (cand s-a situat la nivelul de 53,4 milioane lei).

Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este de 1,65  fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este de 4,69 comparativ cu nivelul minim cerut (1).

[b]Fondurile ING de pensii facultative[/b] (Pilon III) – ING Activ si ING Optim – insumau 103.426 de participanti la sfarsitul anului 2011, in crestere cu circa 19% fata de anul precedent.

La aceeasi data, valoarea activelor nete aferente celor doua fonduri ale ING era de 199,93 milioane lei, in crestere cu 35% fata de 2010. Astfel, la finele lunii decembrie 2011, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 45,89%.

In ceea ce priveste sumele alocate de participanti in fondurile de pensii facultative, contributia medie la fondul ING Activ in 2011 a fost de 89 lei (in crestere cu peste 22% fata de anul precedent), iar la ING Optim de 96 lei (plus 27% fata de 2010).

La nivelul lunii decembrie 2011, rata de rentabilitate anualizata pentru ultimele 24 de luni a fost de 4,55% pentru ING Activ, fond din categoria celor cu grad de risc ridicat ce presupun o volatilitate mai crescuta in contextul unei expuneri mai mari pe piata de capital, si de 6,31% pentru ING Optim, fond din categoria celor cu grad de risc mediu.

„Instituirea deductibilitatii fiscale totale, in limita a 400 de euro/an, incepand cu 2012, este o masura salutara, ce poate determina pe termen mediu un apetit mai mare al angajatorilor pentru acest beneficiu extrasalarial, astfel incat estimez in urmatorii trei ani un impact suplimentar de 10-15% in evolutia numarului de participanti, in contextul mentinerii situatiei macroeconomice actuale”, a precizat Cornelia Coman.

Pe [b]segmentul de pensii obligatorii[/b] (Pilon II), ING Pensii SAFPAP administra la finele anului 2011 active nete de 2,46 miliarde lei, in crestere cu aproape 45% fata de 2010. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lui 2011 era de 38,37% din piata pensiilor private obligatorii.

La aceeasi data, ING avea 1.694.870 clienti in Pilonul II, dintre care 96,5% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem. In ultimul an, procentul de conturi goale inregistrat de ING a scazut continuu, de la 4,3% in 2010 la 3,5% la sfarsitul anului trecut.

Contributia medie neta pe participant la fondul de pensii administrat privat ING a fost de 54,2 lei in 2011, in crestere cu 26,6% fata de anul precedent.

Rata de rentabilitate anualizata a fondului de pensii obligatorii al ING pentru ultimele 24 de luni a fost in decembrie 2011 de 8,15%, in conditiile in care fondul ING din Pilonul II are un grad de risc mediu.

„2011 a fost pentru sistemul privat de pensii un an cu evolutii pozitive, atat in plan legislativ, unde au fost dezbatute si promovate reglementari esentiale – precum legea privind plata pensiilor private sau legea Fondului de Garantare – cat si in privinta gradului efectiv de colectare a contributiilor virate in Pilonul II. Speram ca 2012 sa aduca o continuare a acestor evolutii, prin definitivarea initiativelor initiate anul trecut, si finalizarea legislatiei secundare privind includerea salariatilor bugetari din structurile militarizate in Pilonul II”, a declarat Marius Popescu, directorul general al ING Pensii SAFPAP.

„De asemenea, cresterea contributiei pentru fondurile de pensii private obligatorii la 3,5% din venitul brut al participantilor este o masura ce sustine continuarea dezvoltarii Pilonului II si benefica pentru acumularea de resurse in conturile celor 5,6 milioane de contributori actuali si ale celor viitori”, a adaugat Popescu.