CNH este intr-o \”iminenta\” stare de insolventa, MECMA cere solutii de recuperare a pierderilor

16 Jun, 17:00 • Redactia DailyBusiness
Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani se afla intr-o "iminenta" stare de insolventa, iar reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) in AGA producatorului de carbune au cerut conducerii un plan de recuperare urgenta a pierderilor, potrivit Mediafax.
CNH este intr-o \iminenta\ stare de insolventa, MECMA cere solutii de recuperare a pierderilor

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al CNH, a solicitat pe 26 mai conducerii companiei, in AGA, sa prezinte in urmatoarea intalnire a actionarilor un plan de recuperare urgenta a pierderilor de pana la 31 decembrie 2009 si o analiza a cauzelor acestora.

„Se atrage atentia persoanelor care angajeaza CNH ca situatia economico-financiara a companiei – datorii mari pe termen scurt – arata existenta unei iminente stari de insolventa. (…) Compania nu s-a incadrat in prevederile bugetului de venituri si cheltuieli aprobat pe 2009 „, se arata in decizia AGA.

Datoriile totale la bugetul consolidat al statului ale CNH au ajuns dupa primele patru luni ale acestui an la 4,34 miliarde lei, fata de 4,16 miliarde lei la sfarsitul anului 2009. CNH este cel mai mare datornic la bugetul de stat.

CNH a consemnat in 2009 pierderi totale de 599,8 milioane lei (141,8 milioane euro), cu 70% mai mari fata de 351,1 milioane lei in 2008. Potrivit bugetului pentru acest an, pierderile CNH ar urma sa ajunga la 678,9 milioane de lei.

Dupa primele patru luni din acest an, CNH a inregistrat pierderi de 191,8 milioane lei.

CNH va fi inclusa in Hidroenergetica, una dintre cele doua companii energetice nationale care vor fi infiintate pana la 1 iulie si care vor comasa cele mai importante companii si active de productie a electricitatii si carbunelui.

In vederea acestei operatiuni, CNH a derulat un program de restructurare a personalului, prin care numarul de angajati a fost redus de la inceputul acestui an cu 1.510, de la 10.400 la 8.890 de salariati.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, afirma in luna mai ca a gasit solutia legala prin care CNH sa nu intre cu datorii in Hidroenergetica, dar fara sa o prezinte.

De asemena, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, responsabil si cu crearea Hidroenergetica, afirma la finele lunii aprilie ca datoriile CNH trebuie curatate printr-o masura radicala, una dintre variante fiind „un soi de insolventa”.