Finante-Banci

Concluziile G20: Redresarea economiei mondiale va fi slaba

07 Sep, 10:15 • Redactia DailyBusiness
Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat, la incheierea summitului de la Sankt Petersburg, ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, iar bancile centrale s-au angajat din acest motiv sa modifice politicile monetare cu precautie.
Concluziile G20: Redresarea economiei mondiale va fi slaba

Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane.”Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar” se arata in comunicatul final al G20, citat de Mediafax.

Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de tranzitia spre normalitate a politicilor monetare. Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.

De asemenea, liderii G20 reuniti la Sankt Petersburg s-au angajat vineri ca schimbul automat de informatii in domeniul fiscal pentru combaterea fraudelor sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului 2015. „Sustinem propunerea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) de infiintare a unui sistem international pentru schimbul bilateral si multilateral automat de informatii in domeniul fiscal”, potrivit comunicatului de la sfarsitul reuniunii de doua zile a G20.

Obiectivul schimburilor automate de informatii este ca bancile sa transmita fara sa fie solicitate date privind fondurile strainilor catre autoritatile fiscale.