- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Contributiile la pensiile facultative, deductibile de la calculul CAS

21 Dec, 17:02 • Redactia DailyBusiness
Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, contributiile platite la fondurile de pensii facultative (Pilon III), sunt deductibile de la calculul contributiilor de asigurari sociale (CAS), se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Contributiile la pensiile facultative, deductibile de la calculul CAS

Aceasta prevedere „reprezinta inca un pas in concretizarea demersurilor intreprinse de CSSPP pentru clarificarea regimului de deductibilitate totala a acestor cheltuieli”, conform documentului.

Un regim de deductibilitate totala pentru contributiile la pensia facultativa va presupune exceptarea acestora de la alcatuirea bazei de calcul aferenta impozitului pe venit sau profit precum si de la calculul contributiilor de asigurari sociale, asigurari de sanatate si pentru fondul de somaj.

In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situeaza la 400 de euro pe an pentru angajat, si 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusa in aplicare de la inceputul anului 2009.

Aceste masuri sunt menite sa stimuleze interesul angajatorilor in a oferi pensii private facultative salariatilor precum si cresterii atractivitatii acestui sistem de pensii pentru angajatori si salariati deopotriva, se mai arata in comunicat.

Contributia la pensia facultativa poate fi platita de salariat (din salariul brut), de catre angajator (suplimentar salariului brut) sau de catre angajat si angajator deopotriva.

Din calculele efectuate de catre CSSPP, prin contributia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalenta a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei in cazul in care plata este efectuata de catre salariat. Daca plata o realizeaza angajatorul, atunci castigul este de 27 de lei. In plus, contributia la pensia facultativa este deductibila de la plata impozitului pe profit.

Activele nete administrate de fondurile facultative au ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la 314,4 milioane de lei (73,2 milioane de euro), in crestere cu 2,4% fata de luna anterioara.

Numarul participantilor care au contribuit in luna noiembrie la cele 13 fonduri de pensii facultative (Pilon III) a crescut cu 2.756 fata de luna precedenta, pana la 216.895 participanti.