Finante-Banci

Croitoru: Romania ar putea atrage 2 mld. euro din vanzarea unor participatii la companii de stat

19 Aug, 13:20 • Redactia DailyBusiness
Romania ar putea sa atraga circa doua miliarde de euro din vanzarea unor pachete de actiuni detinute la o serie de companii, statul putand ramane actionar majoritar dupa aceste tranzactii, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.
Croitoru: Romania ar putea atrage 2 mld. euro din vanzarea unor participatii la companii de stat

„Din calculele mele, Romania ar putea sa atraga circa doua miliarde de euro din vanzarea unor parti dintr-o serie de companii detinute de stat, iar in urma acestei vanzari statul ar putea chiar sa ramana majoritar”, a spus Croitoru, la un seminar pe teme energetice.

La randul sau, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca intrarile de capital strain reprezinta pilonul principal pentru reluarea cresterii economice.

„Vrem sa incurajam piata de capital, pentru ca intrarile de capital strain reprezinta pilonul principal pentru reluarea cresterii economice”, a afirmat Videanu.

Guvernul a decis la inceputul lunii august inceperea procedurilor de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum si a unor pachete minoritare din actiunile detinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, la care va derula o oferta publica secundara.

Statul va vinde pe bursa 9,84% din actiunile detinute la Petrom si cate un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor.