- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum poti sa te alaturi Procesului National Colectiv impotriva bancilor

09 Sep, 13:06 • Redactia DailyBusiness
Clientii nemultumiti ai Volksbank, cel mai bine organizati grup care intentioneaza sa inceapa un proces colectiv impotriva bancilor din Romania, au publicat online un ghid pentru "incepatorii" care doresc sa se informeze pentru a se alatura in cadrul acestui proces.
Cum poti sa te alaturi Procesului National Colectiv impotriva bancilor

Disputa a inceput in urma cu mai multe saptamani, si are la baza mai multe nemultumiri ale clientilor bancilor in legatura cu clauze considerate abuzive, printre care se numara si nerespectarea prevederilor ordonantei de urgenta 50, intrata in vigoare pe 21 iunie a.c., dar si clauze mai vechi.

Bancile au la dispozitie 3 luni pentru a se conforma noii ordonante.

Cititi mai jos ghidul incepatorului pentru alaturarea la procesul colectiv, redactat de AdrianP, initiatorul grupului clientilor nemultumiti ai Volksbank.

Proces National Colectiv impotriva Volksbank???
Unde-unde? Vreau si eu pe lista…”vreau sa apuc si eu”
Un minitutorial pe intelesul noului membru al grupului, grabit nevoie mare si o
mica explicatie a fenomenului.

„Am vazut mii de oameni ca dau bancile in judecata. Vreau si eu, vreau si eu,
cum sa fac?M-am saturat, nu mai pooot! Proces National Colectiv??? Unde-unde?
Vreau pe lista, ce se da?”

Suna cunoscut?

OK, pai mai intai bine ai venit, ia un loc si citeste pe indelete. Nu numai ca te va linisti, dar la finalul lecturii vei sti ce sa faci, vei sti ce nu trebuie sa faci…si toate astea doar cu un efort de 5 minute. Vei „infuleca” pe paine niste cunostinte acumulate in 2-3-4 luni sau chiar ani de zile de studiu intens. Mai mult, vei salva niste bani din viitor si poate chiar din trecut.

Deci sa incepem…Ai auzi de Ordonanta 50/2010? Daca nu, stai nu te repezi s-o citesti, o poti face dupa. O vom numi scurt OUG50/2010 sau OUG50 ca sa facem lectura si mai usoara. Aceasta OUG50 se refera la contractile de credit si oblige bancile sa defineasca mai clar dobanzile, comisioanele etc. Deocamdata atat trebuie sa stii. OUG50 a aparut in Monitorul Oficial pe 21.06.2010 si tot atunci a intrat in vigoare (fusese emisa cu 10 zile inainte).

Aparitia OUG a avut urmatorul impact pentru o parte din clienti:

Au recitit contractul, unii pentru a doua oara (prima oara fusese cu 5 minute inainte de semnare, in graba mare, cu mult entusiazm si cu emotii ca nu apuca – „vreau sa apuc si eu”). Toata lumea voia sa apuce sa guste din fericire, toti voiam sa ne indeplinim un vis…

Si cand au recitit, au ramas muti. Ceva nu era in regula. S-au dus apoi si au verificat graficul de rambursare. Noi semne de intrebare legate de formularea clauzelor, de formulele prezentate, de modul discretionar in care banca putea actiona. Increderea incepea sa se subrezeasca.

1. Apoi a fost al nostru Guagle. Search – Volksbank abuzuri – Click. Si de aici a inceput avalansa de informatii de pe forumuri. Cand au citit li s-a facut frica. Mai frica li s-a facut cand au realizat ca OUG50 va forta modificarea iar bancile ar putea impune clauze si mai favorabila lor.

2. Un alt impact dupa Google a fost ca au descoperit ca justitia romana si-a facut datoria. A fost probabil prima licarire a luminitei de la capatul acestui tunel lung innadit din doua bucati: tranzitie cu criza cu un mic luminis intre ele. Pe portal.just. ro au vazut ca exista client care si-u recuperate banii pe comisioanele abusive, pe maririre abuzive de dobanda etc. Ufff, se poate. Oare pot si eu?

3. Bineinteles ca s-a ajuns si la grupuri, mai intai cel din Timisioara, apoi cel din Bucuresti, ambele deschise pentru toata lumea.

Si asa au inceput sa creasca grupurile. Strategia de dezvoltare o initiatorilor si cum au reusit sa faciliteze aderarea altor membri, intr-o crestere exponential, va ramane probabil cunoscuta de putini membri si cu siguranta va fi subiect de discutie pentru analistii in psihologie si fenomene sociale moderne.

Acum, poate e bine sa lamurim un pic ce este cu PNC. PNC nu este un partid desi bine i-ar sta, cu siguranta. PNC este Procesul National Colectiv. Sunt foarte multe discutii despre el. Poate e bine sa afli cateva lucruri simple, care sa aduca lumina in noianul de comentarii pe langa de la TV, radio, ziare si chiar institutii care sunt menite sa supravegheze piata bancara.

PNC NU SE REFERA LA OUG50. Inca. PNC se refera la acele abuzurile ale bancii din perioada de derulare a contractelor de la semnarea lor si pana in 21.06.2010 si RETURNAREA TUTUROR SUMELOR INCASATE ABUZIV. PNC se refera la acele clauze care sunt deja declarate abusive pe legi din 199, 200, 2008 etc. Deci nu are legatura cu OUG50…INCA. Poate ai urmarit pe dl. Adrian Vasilescu, consilier BNR, intreband cu mare mirare de ce se asociaza oamenii pe net impotriva modului in care OUG50 va fi implementata de banci, cand nici macar nu suntem in 21.09.2010, momentul in care bancile trebuie sa finalizeze implementarea OUG50. D-aia am spus…NU INCA. Pentru ca daca banca, VB in speta, nu va respecta legea, PNC va avea doua capete, ambele aruncatoare de flacari:
a) Declarare clauze abuzive si recuperare sume din trecut (Comisionul de Risc de exmplu, 25-30% din cat ai platit pana in 21.06.2010)
b) Modul in care banca a respectat OUG50, dupa 21.06.2010

Asadar, ce trebuie sa faci…
1. DON’T PANIC. Nu te panica, respira.
2. Apoi te inscrii pe grup:
http://finance. groups.yahoo. com/group/ ClientiVB_ Bucuresti/
3. Ai grija la inscriere, fii pregatit sa primesti 4-5-6 sute de mesaje pe zi, oamenii au chef sa spuna of-ul lor. Respecta si tu alaturi de ceilalti recomandarile de a avea un limbaj adecvat etc. Exista setari pe grup (la Edit Membership) prin care poti opri avalansa de mailuri.
4. Inscrie-te apoi pe forum: http://clientivb. dyndns.org/
5. Pe grup vei putea sa te inscri pe o lista care e deschisa pentru PNC. Vezi ca sunt mai multe PLUTOANE, asa le zicem noi, sa para mai organizata treaba. Acum P1 este inchis, P2 este deschis, te poti inregistra in el.6. Odata pornit PNC, vei primi automat contract de asistenta juridica. Costurile o sa le gasesti pe undeva prin miile de mailuri de pe grup sau
poate le-a pus deja cineva pe forum.
7. Vom incepe in curand prin conciliere, o procedura prin care banca are posibilitatea sa opreasca conflictul. Speram sa iasa, desi…
8. Daca nu iese, porneste PNC. Asta e o calatorie cu o barca, un fel de barca lui Noe, care are o directie aproximativa, dar are la bord o mana de oameni tare inimosi si inteligenti: Elita Romaniei. Scuze..am exagerat cu o mana de oameni, sunt vreo cateva sute (azi 800) in inscrisi pentru PNC, iar grupul are acum peste 2000 de membri, unii dintre ei inca incercand sa gaseasca calea…poate chiar tu esti printre ei si d-aia ti-am scris.
9. Intre timp, du-te la banca, ia-ti actul aditional si oferta Solutia Volksbank pentru Dumneavoastra citeste-o si daca vezi ca ceva nu e in regula sau nu-ti convine (redenumire Comision de Risc in Comision de Administrare, schimbare dobanda din fixa in variabila legata de LIBOR/EURIBOR etc) da-le in scris in 15 zile ca nu esti de acord si solicita-le sa iti dea o noua propunere si chiar un Act Aditional Personalizat (nu cu X%, Y%, fara nume, fara referire LA CONTRACTUL TAU)

Si hai sa o zic si pe asta: in caz ca nu mai vrei pe grup, iarasi e simplu: mergi pe grup in Edit Membership si apesi butonul Leave. PA-PAIn caz ca nu pleci…ei bine, vei decoperi ca aceasta inventie noua, GRUPUL, va da multe batai de cap bancherilor in etate, mari strategi tolaniti in fotolii, a caror piele (a fotoliilor bineinteles) este in totala contradictie cu musamaua sau fata de masa de sub laptopul tau. Dar tu ai net, ai o minte sclipitoare, ai determinare si mai nou…ai pe multi altii la fel alaturi de tine, necunoscuti uniti in increderea ca luminita aceea va creste si vom respira intr-un nou luminis.

Stai pe frecventa, GRUPUL acesta va juca un rol in modul in care clientii vor colabora cu bancile pe viitor. Si fii sigur, ca revolutia asta se trage de la net.

HAI SUS !!! INCREDEREA NE UNESTE. SUNTEM UN GRUP DE ELITA !!!

Cititi si reactia bancherilor la acest scandal, formulata de Dan Pascariu, presedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, in ZF.